Eroul martir Ion Arion, comemorat la Teiuș

23 Noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie a.c., s-a desfășurat, la Casa de Cultură a orașului Teiuș, evenimentul intitulat „Ion Arion – patriot înflăcărat și martir al neamului românesc”. Manifestarea, dedicată eroului martir al Marii Uniri, Ion Arion, a fost organizată de către Primăria orașului Teiuș, în colaborare cu Liceul Teoretic din localitate și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În cadrul acestui eveniment comemorativ deosebit, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul comunității credincioșilor din Teiuș și a oficiat, începând cu ora 13.00, slujba de Te-Deum cu prilejul dezvelirii bustului eroului Ion Arion, situat pe Aleea Personalităților Teiușene din zona centrală a orașului.

În cuvântul adresat celor prezenți cu prilejul dezvelirii bustului martirului Ion Arion, Părintele Arhiepiscop Irineu a îndemnat să privim cu luare aminte la jertfele înaintașilor noștri pentru a ne trezi din letargia spirituală, cauzată de șubrezirea sentimentului patriotic. De asemenea, Ierarhul nostru a subliniat faptul că avem datoria să ne amintim de eroii și martirii neamului nostru cu respect și recunoștință, valorificând moștenirea sacră pe care ne-au lăsat-o.

Manifestarea de față a debutat la ora 8.30 cu prezentarea unei expoziții de pictură, continuând cu susținerea lucrărilor tematice în cadrul cărora a avut loc lansarea monografiei istorice a localității Pețelca. În continuare, după oficierea slujbei de Te-Deum, au urmat depuneri de coroane, precum și un scurt recital susținut de Fanfara județului Alba. De asemenea, Batalionul 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia a dezvelit, în gara din Teiuș, o placă comemorativă în memoria stegarului Marii Uniri, Ion Arion, împușcat în acest loc la 30 noiembrie 1918 în timp ce se îndrepta spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

La acest eveniment au luat parte numeroși clerici din localitate și împrejurimi, dintre care amintim pe părintele Ovidiu Pop, protopop al Blajului, și pe preoții Ștefan Bretoiu, Petru Lascu și Florian Borza, parohi ai comunităților credincioșilor ortodocși din oraș. De asemenea, la acest moment deosebit au luat parte numeroase oficialități, dintre care amintim pe domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, pe domnul Emil-Dănuț Hălălai, Prefectul Județului Alba, și pe domnul Mirel Hălălai, primarul orașului Teiuș.


Share