Întâlnirea anuală a tinerilor din Eparhia Alba Iuliei, în orașul Marii Uniri

24 Noiembrie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a avut loc, sâmbătă, 24 noiembrie a.c., în orașul Marii Uniri, Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Alba Iuliei, ajunsă în acest an la cea de-a opta ediție. Cu prilejul acestui eveniment deosebit, organizat de către Arhiepiscopia Alba Iuliei și de către Palatul Copiilor din municipiu, în vechea Cetate a Bălgradului au fost prezente numeroase grupuri de tineri, atât din protopopiatele Arhiepiscopiei sau din alte Eparhii, cât și din afara granițelor, respectiv din regiuni românești istorice care nu se mai află, în prezent, pe teritoriul țării noastre.

Încă din primele ore ale dimineții, grupurile de participanți au poposit în municipiul Alba Iulia, fiind întâmpinați în vecinătatea bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” de către mai mulți voluntari. Începând cu ora 9.00, tinerii au pornit, din fața bisericii parohiei Platoul Romanilor, în procesiunea intitulată „Marșul Unirii”, pe ruta: bulevardul Transilvaniei – bulevardul Revoluției – strada Unirii – Catedrala Reîntregirii. Aici, tinerii au fost primiți cu bucurie de către autorități, fiind intonat imnul de stat al României în acompaniamentul Corului Palatului Copiilor din Alba Iulia.

Începând cu ora 10.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat, la Catedrala Reîntregirii, slujba de Te-Deum cu prilejul acestei manifestări deosebite din Eparhia noastră și a adresat celor prezenți un impresionant cuvânt duhovnicesc. Ierarhul nostru a evidențiat rolul decisiv pe care vechea Cetate a Bălgradului l-a avut pe parcursul istoriei poporului român, reliefând, totodată, însemnătatea jertfei înaintașilor noștri pentru făurirea României întregite. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre i-a îndemnat pe tineri să aibă o credință fermă și nezdruncinată de păcatele ucigătoare, care știrbesc caracterul moral al omului creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

De asemenea, la acest eveniment solemn dedicat tinerilor au luat parte numeroase autorități centrale și locale, printre care s-au numărat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, și domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. Dintre cei care au luat cuvântul în cadrul acestei manifestări solemne amintim pe doamna prof. Marcela Dărămuș, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Alba, pe domnul prof. Daniel Fonoage, directorul Palatului Copiilor din Alba Iulia, și pe domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, care, în discursurile lor, au adresat tuturor participanților cuvântul de bun venit în Capitala Marii Uniri.

După rostirea alocuțiunilor, au fost prezentate mesajele soliilor participante, precum și cele ale grupurilor din județele Alba și Mureș. În continuare, începând cu ora 11.30, a urmat o impresionantă Horă a Unirii, realizată, în fața clopotniței Catedralei arhiepiscopale, de către toți tinerii prezenți. De asemenea, la ora 14.00 a avut loc spectacolul folcloric „Bat clopotele, cântând Reîntregirea”, desfășurat la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.


Share