Părintele Patriarh Daniel și Părintele Patriarh Teofil al III-lea au oficiat slujba de Te-Deum, la Catedrala Încoronării

1 Decembrie 2018

Cu prilejul Zilei Naționale a României din acest an, când sărbătorim Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi a toată Palestina, au oficiat, începând cu ora 10.00, slujba de Te-Deum, pe esplanada special amenajată în fața Catedralei Reîntregirii. Alături de Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe surori s-au aflat 30 de ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și doi ierarhi din cadrul Patriarhiei Ierusalimului.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenți un înălțător cuvânt de învățătură, intitulat: „Să apărăm și să cultivăm libertatea și unitatea națională ca manifestări ale demnității poporului român”. Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat aportul Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Marii Uniri, reliefând totodată importanța jertfei înaintașilor noștri, care, prin sacrificiul lor, au pecetluit dorința de veacuri a tuturor românilor, respectiv realizarea României întregite. În finalul mesajului adresat numeroșilor credincioși prezenți, Preafericirea Sa a îndemnat la păstrarea și cultivarea darului libertății și al unității naționale, obținut prin jertfele spirituale și materiale ale bravilor noștri înaintași.

În cadrul acestei ceremonii solemne, prilejuită de Ziua Națională a României, s-au aflat de față membrii Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală, Principele Radu, precum și numeroase personalități și autorități centrale și locale. De asemenea, cu ocazia sărbătoririi evenimentului solemn al Centenarului, în incinta ansamblului Catedralei arhiepiscopale au fost prezenți, încă din primele ore ale dimineții, zeci de mii de credincioși, dintre care câteva mii proveniți de peste hotare.

După oficierea slujbei de Te-Deum, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi a toată Palestina, s-au aflat, dimpreună cu ierarhii prezenți, la Sala Unirii, unde s-a dat citire „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”. În continuare, ierarhii celor două Biserici Ortodoxe surori au luat parte la Ceremonia de primire a soliilor din Cetățile de Scaun, după care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat plăcile omagiale dezvelite cu ocazia Centenarului Marii Uniri.


Share