Festivaluri de colinde, în protopopiatul Blaj

19 Decembrie 2018

În a doua jumătate a lunii decembrie a anului curent, în protopopiatul Blaj au fost organizate o serie de manifestări culturale cu prilejul apropierii Praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel, prima acțiune de acest fel este reprezentată de Festivalul de colinde „O, ce veste minunată”, organizat în parteneriat cu Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” din Blaj și cu Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj al ASTREI, dimpreună cu Primăria municipiului Blaj, cu Protopopiatul Greco-Catolic Blaj și cu unitățile de învățământ aparținătoare Cercului pedagogic din Blaj. Seria concertelor a fost deschisă de recitalul susținut de Corul „Eufonia” al preoților din Protopopiatul Ortodox Blaj, prin prezentarea câtorva partituri psaltice și tradiționale.

Festivalul, ajuns la a XIX-a ediţie, s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în 15 și 16 decembrie, eveniment în cadrul căruia s-au aflat de față 20 de grupuri de colindători, atât din zona municipiului Blaj, cât și din județele Mureș și Sibiu. De asemenea, sâmbătă, 16 decembrie, a fost organizat, în parohia Biia, începând cu ora 15.00, Festivalul de colinde intitulat „Sara Crăciunului nost”, ajuns la ediția a XIII-lea, la care au luat parte numeroase grupuri de elevi din cadrul unităților școlare și a parohiilor din împrejurimi.

Joi, 20 decembrie, în parohia Mănărade va fi organizat, începând cu ora 16.00, un concert de colinde cu ocazia prăznuirii Nașterii Domnului, la care vor participa grupurile vocale din localitate și împrejurimi. Seria acestor festivaluri se va încheia în localitatea Mihalț, unde va avea loc un recital de colinde la care vor lua parte numeroase grupuri vocale. Dintre invitații speciali ai acestui eveniment amintim pe membrii Cenaclului „Lumină Lină” din municipiul Sibiu, ansamblu coordonat de părintele Cătălin Dumitrean.

Pr. protopop Ovidiu Pop

Share