Părintele Arhiepiscop Irineu a slujit în parohia Târgu-Mureș VI

26 Decembrie 2018

În cea de-a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, când sărbătorim Soborul Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Târgu-Mureș. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfânta Ana” din parohia Târgu-Mureș VI.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Astăzi, când respingerea lui Dumnezeu transformă lumea într-un pustiu, Hristos zice: «Eu sunt cu voi; nu vă temeți!» (In. 6, 20). Astăzi, când satana revarsă otrava sa în sufletele oamenilor, Hristos zice: «Îndrăzniți. Eu am biruit lumea» (In. 16, 33). Astăzi, când primejdiile de război și amenințările sângeroase se amplifică, Hristos zice: «Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă» (In. 14, 27). Hristos Domnul, născut în Betleem, mort pe o cruce, îngropat în tenebrele unui mormânt de la poalele Golgotei și Înviat a treia zi din morți, ca un biruitor, este bătaia de inimă a unei vieți nemuritoare, este un balsam suav pe rana păcatului, urii și egoismului, este singura speranță a unei lumi rătăcite și bântuite de duhurile iadului. De aceea, după cum scrie Apocalipsa, vrednic este El să primească slava, cinstea și binecuvântarea”.

Parohia Târgu-Mureș VI a fost înființată în anul 1988 prin decizia Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, urmând ca din 1 martie 1989 să fie numit ca păstor al comunității credincioșilor dreptslăvitori de aici părintele Emil Maier. Piatra de temelie a noii biserici parohiale a fost așezată la data de 25 martie 1995, urmând să poarte hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfânta Ana”. Locașul de cult a fost edificat între anii 1996-1997, având o arhitectură bizantină, în formă de „cruce greacă înscrisă”.

De asemenea, între anii 1998-1999 au fost realizate ample lucrări de înfrumusețare a interiorului bisericii, urmând ca la data de 12 septembrie 1999 să aibă loc târnosirea noului locaș de închinare. Între anii 2004-2008, biserica avea să primească haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco. La data de 19 octombrie 2008, a avut loc slujba de resfințire a bisericii, prilej cu care au fost binecuvântate toate lucrările de finisare a interiorului și exteriorului bisericii, realizate în ultimii ani. În prezent, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către preoții Emil Maier și Cătălin Maier.


Share