Liturghie arhierească de Anul Nou, la Catedrala arhiepiscopală

1 Ianuarie 2019

În ziua Praznicului Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, când Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul Marii Uniri. Astfel, cu prilejul Anului Nou, Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în Catedrala Reîntregirii.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre, făcând referire la trecerea timpului, a evidențiat faptul că noi nu avem pe acest pământ cetate stătătoare, reliefând totodată faptul că, în perspectiva dobândirii veșniciei fericite, trebuie să facem din timpul și spațiul în care trăim o „antecameră” a Împărăției lui Dumnezeu. De asemenea, Ierarhul nostru a subliniat faptul că noi trebuie să trăim această viață trecătoare ca pe o datorie de restituit pentru Mântuitorul Hristos, Cel Care a murit și a Înviat pentru întreaga omenire.

În finalul cuvântului de învățătură, Arhipăstorul nostru a spus: „Să-L urmăm mereu pe Hristos, Împăratul veacurilor, Care ne oferă iubirea și adevărul, îndurarea și curăția inimii. Să ne fie limpede că, prin post și rugăciune, prin pocăință și Sfintele Taine, noi putem să avem experiența vieții dumnezeiești, să creștem spiritual, să ne îmbogățim în Dumnezeu și să trăim o viață plină de savoarea cerului. Putem să devenim sfinți și fără de prihană, mireasma lui Hristos și o făptură nouă, după cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel. Și eu, acum, la început de An Nou, vă îndemn să-L puneți pe Dumnezeu pe primul plan în viața personală și familială și veți fi fericiți, și în veacul de acum, și în cel ce va să vină”.


Share