Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, duminică, 24 martie, începând cu ora 17.00, în municipiul Blaj, s-a desfășurat Marșul pentru Viață. Cei aproximativ 300 de participanți la acest eveniment au mărșăluit pentru viață, pentru dreptul la viață al copilului nenăscut, pentru mame și pruncii lor. Traseul marșului a fost unul bine ales, în sensul în care a presupus traversarea întregului oraș, prin Centru, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din zona gării până la un alt locaș de cult cu același hram, din apropierea Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”.
Evenimentul s-a bucurat de o prezență frumoasă atât din punct de vedere numeric, cât și în ceea ce privește calitatea și entuziasmul participanților. Aceștia au purtat zeci de pancarte confecționate de elevi ai școlilor din Blaj și din împrejurimi, ca urmare a derulării pe întreaga durată a lunii martie a Proiectului educativ „Miracolul vieții – unicitate, iubire și frumusețe”. Tot un rod al muncii acestor copii si tineri entuziaști au fost și numeroasele desene și eseuri realizate pe această temă, lucrări care au fost afișate pe patru panouri mari în pronaosul bisericii la care s-a finalizat marșul spre a fi admirate și lecturate de toți.
Tot în această biserică, după încheierea marșului propriu-zis, s-a desfășurat un program de informare și de promovare a valorilor care au făcut obiectul marșului pentru viață, precum și un scurt moment artistic. Acest program, care a durat aproximativ o oră, a fost alcătuit din mai multe elemente precum: câteva filmulețe care au prezentat diferite aspecte legate de dreptul la viață al copilului nenăscut, indiferent de stadiul de dezvoltare al fătului, de starea lui de sănătate sau de condițiile de viață ale mamei.
De asemenea, s-a prezentat perspectiva adopției, apoi, câteva statistici care reflectă o realitate tristă privind cele 41,9 milioane de avorturi înregistrate în anul 2018 în întreaga lume, precum și povestea de viață a unor oameni precum Nicolae Tănase de la Valea Plopului care și-a asumat creșterea și îngrijirea a sute de copii abandonați. Totodată, dreptul la viață al copiilor depistați cu probleme de sănătate încă din perioada intrauterină a fost remarcat printr-un filmuleț care prezintă discursul lui Francois, un tânăr de 20 de ani cu sindromul Down, care a luat cuvântul la Marșul pentru Viață de la Paris din luna ianuarie a acestui an, arătându-se mulțumitor pentru că a fost lăsat să trăiască și încântat de viața pe care o trăiește, deși suferă unele probleme de sănătate.
Reușita acestui eveniment a fost întregită de un scurt program artistic în cinstea femeii, cea pe care Dumnezeu a hărăzit-o să dea naștere, dar, totodată, și în cinstea Maicii Domnului, mama noastră a tuturor. Astfel, doamna profesoară și interpretă de muzică populară Alexandra Băcilă a încântat auditoriul cu un cântec pentru mama și o priceasnă în cinstea Maicii Sfinte. Același lucru l-a făcut și eleva Daria Costea, un artist în devenire. Ca și în anii precedenți, părintele Nicolae Vlad de la parohia Lupu, cu multă emoție, a dat glas unei impresionante poezii despre o mamă si doi copii părăsiți.
Întreaga activitate s-a încheiat cu două referate intitulate „Unul și bun” și „Refuzul de a naște”, prin care s-a exprimat dezacordul față de concepția că „un copil, maxim doi, este mai mult decât suficient”, precum și dezacordul față de „frica de a naște” sau, mai precis, frica de eforturile pe care le presupun nașterea și creșterea unui copil. La final, părintele protopop Ovidiu Pop le-a mulțumit tuturor pentru implicare și participare și i-a invitat pe toți să reflecteze atent asupra tuturor celor prezentate. Tuturor elevilor implicați li s-au acordat diplome, astfel fiindu-le apreciate eforturile, iar mai apoi au fost invitați să servească dulciuri și fructe în pridvorul bisericii. Întreaga activitate pro-viață desfășurată la Blaj a fost o reușită mai ales prin impactul pozitiv asupra participanților, dar și asupra altor cetățeni ai orașului, care au urmărit desfășurarea marșului.
Pr. Ştefan Cătăuţă