Părintele Teofil Părăian, evocat în parohia Sighișoara VII

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, duminică, 7 aprilie a.c., în parohia Sighișoara VII, a avut loc un eveniment duhovnicesc cu totul aparte. Evenimentul, intitulat „Un program duhovnicesc recomandat de părintele Teofil Părăian”, l-a avut ca invitat special pe părintele Sabin Vodă, preot al parohiei Alba Iulia – Orizont, unul dintre ucenicii „părintelui bucurie”, după cum era cunoscut marele duhovnic de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

După slujba Vecerniei, părintele Sabin Vodă a schițat parcursul vieții părintelui Teofil, cu accent pe forța interioară care l-a caracterizat și pe credința deplină în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. În a doua parte a întâlnirii, credincioșii prezenți au putut urmări un scurt film în care părintele Teofil s-a prezentat prin propriile sale cuvinte. Astfel, biserica noastră s-a umplut de frumusețe și generozitate.

Părintele Sabin a știut, apoi, să puncteze și să exemplifice pe scurt, dar convingător, cele cinci aspecte ale programului de viață duhovnicească: frecventarea slujbelor Bisericii, rugăciunea personală zilnică, citirea cotidiană a Noului Testament, practicarea rugăciunii lui Iisus și asumarea postului în zilele rânduite de Biserică. În acest context, a fost evidențiată importanța filiației duhovnicești, întrucât „fără duhovnic, nimeni nu poate avea viață duhovnicească”. Evocarea câtorva cuvântări memorabile ale părintelui Teofil a fost cea mai potrivită încheiere a pledoariei pentru împlinirea programului sugerat.

Această întâlnire de suflet a împrospătat în toți, preoți și credincioși, forțele duhovnicești și a înnoit hotărârea de a urma calea credinței în toate aspectele vieții de zi cu zi. Evenimentul se dorește a fi continuat de o serie de cinci cateheze pe care parohia Sighișoara VII le va organiza în perioada următoare și în cadrul cărora vor fi detaliate cele cinci direcții ale programului duhovnicesc propus de părintele Teofil Părăian.

Pr. Mircea Fusaru

Share