Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena la Patriarhie

La Praznicul din anul acesta al Sfinţilor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama Sa, Elena, hramul istoric al Catedralei patriarhale, a avut loc la Patriarhia Română premierea câştigătorilor Concursului Național Catehetic Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine. Astfel, la finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a recompensat pe cei 29 de elevi și coordonatori ai miniproiectelor câştigătoare pe fiecare Eparhie.

În cadrul Arhiepiscopiei noastre, a fost desemnat câştigător miniproiectul Împreună pentru o viaţă nouă în Hristos, conceput şi implementat de către Părintele Sergiu Andone, coordonatorul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, de pe lângă Enoria Bistra Mureşului, al cărei paroh este. Sfinţia Sa, împreună cu Natalia Maria Andone, reprezentanta grupului de 48 de copii participanţi, ne-au reprezentat cu cinste la Bucureşti şi au fost premiaţi de către Preafericitul Parinte Patriarh, în prezenţa Chiriarhului locului, Înaltpreasfinţia Sa Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Începând cu luna februarie a.c., cu prilejul Anului omagial Euharistic şi conform Hotărârii Sfântului Sinod nr. 8913/2013, la nivelul fiecarei Eparhii, s-a derulat Concursul Catehetic Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine, derulat la nivel național de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic-Educaţional al Patriarhiei. Astfel, şi în cadrul Eparhiei noastre, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a derulat acest proiect în mai multe Centre cultural-catehetice.. Prin conceperea unui miniproiect duhovnicesc, catehetic şi filantropic, s-au avut în verede următoarele linii directoare, precum întărirea dragostei tinerilor enoriaşi față de Biserică şi Liturghie, prin spovedanie şi împărtăşire, implicarea în activități de ajutorare a semenilor aflați în suferință, sensibilizarea opiniei publice față de aceste persoane, educarea în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase.

În cuvântul său, Preafericirea Sa a menţionat: “Acest concurs naţional are scopul de a stimula răspândirea credinţei, dar şi de a întări viaţa duhovnicească a tuturor creştinilor şi în special a copiilor şi a tinerilor. Are şi o dimensiune misionară, de angajare a copiilor şi tinerilor într-o pregătire de exprimare a modului în care ei simt bucuria Sfintei Euharistii în viaţa Bisericii. Concursul nu s-a ţinut la Patriarhie, ci s-a ţinut în Eparhii, dar eparhiile au trimis pe câştigători ca noi să îi confirmăm, să îi binecuvântăm şi să le oferim câte un mic dar ca semn de mare preţuire. Îi felicităm pe toţi cei care au dragoste faţă de Biserică şi faţă de şcoală, pentru că aici este o cooperare strânsă între Biserică şi Şcoală”.

Felicităm deopotrivă pe Părintele Sergiu Andone, pe toţi copiii participanţi şi pe toate celelalte persoane de bună credinţă care s-au implicat în desfăşurarea şi împlinirea Miniproiectului Împreună pentru o viaţă nouă în Hristos, din Parohia Bistra Mureşului. De asemenea, le dorim mult succes în acţiunile catehetice următoare.

Share