Ziua Copilului, sărbătorită în parohia Mihalț I, protopopiatul Blaj

Ziua de 1 iunie este despre copii, despre zâmbetul şi puritatea lor, despre binecuvântarea de a dărui şi de a aduce bucurie în viaţa celor mici de lângă noi. În această zi, mai mult ca în celelalte, ne amintim de cuvintele Mântuitorului: „De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în Împărăţia cerurilor” (Matei 18, 3). Pentru ca bucuria acestei zile să fie deplină, i-am invitat pe elevii Şcolii Gimnaziale „Ion Breazu” şi pe preșcolarii Grădiniţei cu Program Normal din Mihalţ, însoțiți de domnişoara director Ioana Mârza şi de alte cadre didactice, pentru a ne ruga împreună, la ceas de seară, citind Paraclisul Maicii Domnului. După clipele de rugăciune, a urmat un mic concurs de ghicitori pe teme de educaţie religioasă, pe care cei mai ageri dintre copii le-au rezolvat cu entuziasm.

La finalul zilei, biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din parohia Mihalț I a fost plină de glasurile vesele ale copiilor care au cântat împreună tradiţionalul „La mulţi ani” şi s-au bucurat de o mică agapă. Sărbătoarea s-a încheiat într-o notă de optimism, cu o lansare de lampioane. Gândul de la care am pornit în organizarea acestei seri a fost întemeiat pe îndemnul regelui Solomon: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Pilde 22, 6). Importanţa unei bune educaţii este subliniată şi de Sfântul Ioan Gură de Aur care ne spune: „Dacă-l educi cum trebuie pe copilul tău şi-l faci să aibă evlavie şi iubire, dacă şi el va face la fel cu copiii săi, se va alcătui un lanţ binecuvântat datorită ţie, care ai devenit rădăcina întregului bine”.

Aşadar, îi îndemnăm pe toţi cei implicaţi în educaţia celor mai tineri să fie un exemplu viu, arătându-le în fiecare zi ce înseamnă generozitatea, bunătatea, iubirea necondiţionată şi iertarea, cultivând în sufletul lor valori, principii, repere şi tradiţii frumoase şi sănătoase. Le mulţumim tuturor celor care au răspuns invitaţiei noastre de a sărbători Ziua Copiilor şi în biserică, sub privirile ocrotitoare ale sfinţilor, şi îi mai aşteptăm cu drag să descoperim împreună bucuria întâlnirii cu Dumnezeu şi cu oamenii.

Pr. Adrian-Silviu Popârlan

Share