Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Măgina

17 Iunie 2019

Luni, 17 iunie 2019, în a doua zi de Rusalii, când Biserica noastră dreptslăvitoare prăznuiește Sfânta Treime, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea Măgina, protopopiatul Aiud. Cu prilejul hramului acestui așezământ monastic, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini. La momentul rânduit din cadrul slujbei, diaconul Sergiu Chețan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Dumbrava-Marga, protopopiatul Sebeș.

Adresându-se credincioșilor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Dacă noi credem în Dumnezeul Întreit-Sfânt și Îl adorăm pe acest Dumnezeu de trei ori Sfânt, atunci trebuie să trăim pe acest pământ cum Îi place Lui, să trăim o viață sfântă și cucernică. Așa au trăit primii creștini pe care Sfântul Apostol Pavel, în epistolele sale, îi numește sfinți. Locul în care noi înaintăm spre sfințenie, spre desăvârșire, este biserica, «laboratorul învierii», unde locuiește Dumnezeu Cel Unul în Ființă și Întreit în Persoane, Care se preumblă printre noi, cum inspirat zice Sfântul Gherman, patriarhul Constantinopolului. Să-L lăudăm pe Dumnezeu Cel Întreit-Sfânt și cu însuflețire să zicem: «Sfânt, Sfânt, Sfânt e Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de Slava Lui». Totodată, să-L rugăm pe Domnul Dumnezeu Cel Întreit-Sfânt și să-I zicem cu evlavie mereu: «Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi».

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Măgina, una dintre cele mai vechi așezări monahale de pe meleagurile Transilvaniei, datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Această vatră monastică a fost consemnată în decretele imperiale din anii 1784 și 1785, fiind înscrisă între cele 11 școli românești din Ardeal. De asemenea, așezământul este cunoscut și datorită luptelor desfășurate aici în perioada Revoluției din anii 1848-1849, la Măgina fiind organizată o tabără militară cu scopul apărării țărănimii din munți. În a doua jumătate a secolului XX, biserica Mănăstirii Măgina a fost restaurată din temelii, urmând să fie resfințită în anul 1992. În prezent, starețul acestei vetre monahale este părintele Serafim Crucianu.


Share