22 Iunie 2019
La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, în perioada 21-24 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu efectuează un itinerariu spiritual-pastoral în câteva dintre cele mai importante locuri cu o încărcătură istorică și religioasă din Franța.
Sâmbătă, 22 iunie, Ierarhul nostru a poposit în vechea cetate a Lugdunumului, metropola Lyon de astăzi, situată în sud-estul Franței, în regiunea Rhône-Alpes. Părintele Arhiepiscop Irineu iubește mult această așezare milenară, deoarece aici a viețuit patronul spiritual al Înaltpreasfinției Sale, Sfântul Irineu, episcop al Lyonului între anii 177-202. În semn de venerație față de acest mare sfânt al creștinătății, Arhipăstorul nostru a realizat lucrarea „Sfântul Irineu de Lyon, polemist și teolog”, în care sunt descrise viața și învățăturile Sfântului, și a tradus în limba română opera „Demonstrația propovăduirii apostolice”, una dintre lucrările de referință ale marelui scriitor bisericesc din veacul al II-lea.
În prima parte a acestei zile, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în cripta ce adăpostise oarecând trupul Sfântului Irineu. Cei doi ierarhi au fost înconjurați de un sobor de clerici atât români, cât și francezi, în prezența unui grup numeros de credincioși români și francezi convertiți la Ortodoxie.
În cadrul slujbei, Arhipăstorul nostru a rostit cuvântul de învățătură în care a vorbit despre Sfântul Irineu de Lyon, unul dintre cei mai de seamă scriitori creștini din a doua jumătate a secolului al II-lea. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, timp în care aceștia s-au putut închina unei Sfinte Cruci în care se află părticele din moaștele Sfântului Irineu.
Adresându-se credincioșilor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Au trecut peste 1800 de ani de când Sfântul Irineu şi-a dat viaţa pentru Hristos dimpreună cu sute de creştini martirizaţi, din porunca împăratului Septimiu Sever, alături de arhipăstorul lor. De atunci, locuitorii Lyonului şi cei din Galia de sud l-au venerat pe ierarhul lyonez care, prin predică, scrieri şi fapte măreţe, s-a dovedit un ilustru teolog, misionar şi apologet. El ne-a lăsat tuturor informaţii preţioase despre petrecerea lui Dumnezeu în stilul de viaţă şi de rugăciune al creştinilor din epoca postapostolică. În secolul al VI-lea, a fost adus, nu ştim de unde, în cripta aceasta, pentru ca mai târziu moaştele sale să fie profanate şi împrăştiate. Din secolul al XIX-lea, când cripta a fost restaurată, aici poposesc pelerini care simt o putere emanând din piatra acestui mormânt sacru. Totodată, ei se simt aproape de sufletul său care vibrează de iubire pentru Hristos şi Maica Domnului, pentru paradisul Bisericii şi tezaurul Scripturilor Sfinte. Aici, creştinii pot respira aroma sfinţeniei şi pot beneficia de ajutorul Sfântului Irineu, care a pecetluit cu moartea sa martirică viaţa şi misiunea Bisericii”.
Biserica „Sfântul Irineu” din Lyon, una dintre cele mai vechi locașuri de cult din Franța, este situată pe înălțimile orașului, în cartierul ce poartă numele sfântului. Temeliile acestei biserici sunt strâns legate de începuturile creștinismului în Galia și în Europa. În timpul persecuției din anul 177, un număr de 40 de creștini au fost martirizați aici, printre aceștia numărându-se și episcopul Potin – întâiul ierarh al Lugdunumului, tânăra Blandina, Alexandru și Epipod. Mormintele ultimilor doi se află în cripta bisericii, încadrând mormântul Sfântului Irineu (†202), cel de-al doilea episcop al Lyonului. După momentele de rugăciune, Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat osuarul bisericii, unde sunt osemintele mai multor creștini necunoscuți care au suferit martiriu în vremurile de prigoană din primele secole.
În cea de-a doua parte a zilei, Chiriarhul nostru, însoțit de Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, a vizitat trei obiective importante ale orașului Lyon. Primul obiectiv a fost Catedrala cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, sediul Arhiepiscopiei Lyonului. Acest important edificiu eclesial găzduiește o impresionantă colecție de obiecte și veșminte liturgice. De asemenea, în interiorul bisericii se află un orologiu astronomic ce datează din secolul al XIV-lea și care este un punct de atracție pentru numeroșii turiști care trec pragul catedralei.
Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit apoi la Bazilica Notre-Dame de Fourvière, locaș edificat în secolul al XIX-lea în semn de mulțumire adusă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de către locuitorii vechii cetăți a Lugdunumului pentru ajutorul oferit în vreme de primejdie împotriva Armatei Prusace. Bazilica, remarcabilă prin stilul său, este considerată ca fiind un simbol ce o întruchipează pe Fecioara Maria. Totodată, decorația interioară, una extrem de bogată, este consacrată unor episoade din Vechiul Testament care pun în scenă eroine ce întruchipează pe Maica Domnului. Mozaicurile din cripta bisericii sunt foarte prețioase. Realizate spre finele secolului al XIX-lea, acestea ilustrează scene din viața și lucrarea Maicii Domnului atât în istoria Bisericii, cât și a Franței.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vizitat Teatrele Romane din Lyon, situate pe colina Fourvière. Acestea se remarcă mai ales datorită fuziunii bogate a istoriei și a arhitecturii contemporane, aici fiind regăsite totodată rămășițele unui mare oraș politic și religios roman. În nordul celor două teatre, cunoscute sub numele de Marele Teatru și Odeon, se regăsește o minune arhitecturală care găzduiește o colecție deosebită de descoperiri arheologice.
Ultimul loc în care Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit în această zi este vechiul oraș roman Tournus, situat pe malul râului Saône. Cu această ocazie, Ierarhul nostru a vizitat Mănăstirea benedictină „Sfântul Filibert”, edificată în anul 1019. Aici sunt adăpostite moaștele Sfântului Cuvios Filibert (†685), cunoscut ca fiind întemeietorul mai multor mănăstiri din Franța, precum Jumièges și Noirmoutier. Abația din Tournus este una monumentală din punct de vedere arhitectural, cuprinzând numeroase clădiri situate împrejurul bisericii. De asemenea, curtea interioară a Mănăstirii reprezintă un loc deosebit și intim care conferă liniște și prilej de meditație.
Un loc cu totul deosebit îl constituie galeria cu reprezentările în mozaic ale semnelor zodiacale și ale alunilor anului, dispuse alternativ în medalioane circulare frumos ornamentate. Aceste scene în mozaic datează din prima jumătate a secolului al XII-lea, fiind restaurate și cercetate în amănunțime în anul 2002.