Înaltpreasfințitul Părinte Irineu continuă itinerariul în Franța

23 Iunie 2019

În Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris și a rostit cuvântul de învățătură. Cei doi ierarhi au fost înconjurați de un frumos sobor de preoți și diaconi, la slujbă luând parte un număr impresionant de credincioși dreptslăvitori, atât români, cât și francezi, din capitala Franței și din împrejurimi.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Pentru a atinge desăvârşirea morală asemenea tuturor Sfinţilor, trebuie să-L imităm pe Hristos, Modelul sublim al desăvârşirii, adică să fim smeriţi, curaţi, buni şi iubitori ca El. Dacă afirmi că vrei să-L imiţi pe Hristos, dar ai prea mult timp liber, înseamnă că eşti pe calea lâncezelii sufleteşti. Dacă fiecare dintre noi doreşte să-L reflecte pe Hristos în lume, aceasta trebuie să se vadă în conduita frumoasă de fiecare zi. Pământul Europei a fost arat de plugurile apostolice, înroşit de sângele martirilor şi udat de sudorile şi lacrimile multor credincioşi evlavioşi. Dar, vai!, câţi creştini din Europa şi din Ţara noastră carpatică trăiesc acum ca şi cum Dumnezeu n-ar exista, devenind victime erorilor şi păcatelor înrobitoare! Ar fi bine să-l asculte pe Sfântul Apostol Pavel care zice: «Căutaţi sfinţenia, fără de care nimeni nu-L va vedea pe Domnul!»”.

Catedrala mitropolitană este amplasată în inima cartierului latin din capitala Franței. Frumoasa biserică în stil gotic datează din secolul al XIV-lea și este monument istoric. În anul 1881, biserica a fost cumpărată de regele Carol I și dăruită românilor ortodocși care locuiau în zona Parisului. În acest sfânt lăcaș s-au rugat de-a lungul timpului personalități de seamă ale culturii românești – Constantin Brâncuși, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Virgil Gheorghiu și mulți alții. Astăzi, acest loc reprezintă un important centru de spiritualitate și cultură românească în centrul Parisului.

În după-amiaza acestei zile, Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat Catedrala Notre Dame din Chartres. Situat la 80 de km sud-vest de Paris, acest oraș are adânci rădăcini creștine încă din primele secole, când deja în jurul anului 350 exista un scaun episcopal legat de persoana episcopului Aventin și când s-a construit prima biserică creștină din acest loc. Actuala catedrală, amplasată pe același loc, datează din secolul al XI-lea și păstrează un tezaur spiritual și artistic deosebit de valoros. Vitraliile vechi ale bisericii reprezintă o podoabă prețioasă a locașului de cult, fiind desfășurate pe o suprafață de 2600 mp. Unul dintre acestea, ce o reprezintă pe Maica Domnului, are o vechime de 1000 de ani. Celebritatea orașului este datorată acestor vitralii care sunt predominate de o cromatică albastru luminoasă, cunoscută ca fiind „bleu de Chartres”. Catedrala adăpostește și un alt prețios odor: vălul Maicii Domnului, care a fost purtat de Fecioara Maria în momentul Bunei Vestiri. Acesta ar fi fost dăruit împăratului Carol cel Mare de către împărăteasa bizantină Irina.

Următorul obiectiv a fost reprezentat de vechea mănăstire cisterciană Vaux-de-Cernay ce datează din secolul al XII-lea. Mănăstirea a fost una de referință din spațiul francez, devenind odată cu timpul o adevărată lavră catolică. În anul 1791, în contextul revoluției, călugării vetrei monahale de aici au fost alungați, iar mănăstirea a rămas pustiită, fiind ulterior naționalizată de statul francez. În prezent, clădirile mănăstirii și generosul domeniu cu grădinile sale splendide reprezintă proprietatea privată a unei companii hoteliere care a deschis spațiile publicului larg.


Share