Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Râmeț

29 Iunie 2019

Sâmbătă, 29 iunie 2019, zi în care Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râmeț, protopopiatul Aiud. Cu prilejul hramului noii biserici, Ierarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta așezământului monastic.

Adresându-se numeroșilor pelerini prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Sfinții Apostoli Petru și Pavel au trăit pe acest pământ ca pe un câmp de luptă, purtând în inimă dorul după cer. Această virtute îi caracterizează pe toți sfinții creștinătății pe care moartea nu i-a înspăimântat. Sfântul Apostol Pavel privește moartea ca pe un mijloc de a se uni în mod plenar cu Hristos, iar Sfântul Apostol Petru scria creștinilor: «Știu că degrabă voi lepăda cortul acesta», adică va evada pe tărâmul veșniciei. Numai credința în viața viitoare și în judecata obiectivă a lui Dumnezeu ne ajută să fugim de urgia păcatului ucigător și să ne păstrăm sănătatea morală. Totodată, această credință ne dă puterea necesară să înfăptuim binele și să înfruntăm nenorocirile acestei vieți, zicând cu Psalmistul David: «Chiar de voi și umbla în valea umbrei morții, eu nu mă voi teme de rele, că Tu, Doamne, cu mine ești»”.

Mănăstirea Râmeț este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania, prima atestare documentară a acesteia datând din anul 1377, detaliu menționat pe al doilea strat de pictură al bisericii vechi. Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, locașul de cult a fost restaurat în anul 1792, urmând să funcționeze între anii 1826-1932 ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, însă așezământul avea să traverseze o nouă perioadă dificilă odată cu instaurarea în România a regimului comunist.

Așezământul monahal de la Râmeț a cunoscut o revitalizare intensă în timpul păstoririi Episcopului Emilian, perioadă în care avea să fie salvată de la distrugere biserica veche, în urma efectuării unei complexe operații de ridicare a acesteia. Între anii 1982-1986, a fost edificată noua biserică, slujba de târnosire fiind oficiată la data de 29 iunie 1992 de către Patriarhul Teoctist, înconjurat de un numeros sobor de arhierei. În prezent, obștea Mănăstirii Râmeț se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Apolinaria Barb.


Share