20 Iulie 2019
Sâmbătă, 20 iulie a.c., zi în care Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Albac, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestui așezământ monastic, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini din Țara Moților. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Ioanichia Gligor și sub îndrumarea spirituală a părintelui Dionisie Ignat.
Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Într-o lume falsă, a infidelității și a trădării, Dumnezeu nu dezamăgește niciodată, ci dă întotdeauna mai mult decât a promis. El este cu noi; El ține frâiele istoriei; El țese firul vieții veșnice; El ne conduce de mână în Împărăția Slavei Sale. Datori suntem să ne închinăm Dumnezeului Celui mare și adevărat, Singurul Care poate ridica poverile noastre și răspunde la toate năzuințele noastre. Să avem încredere totală în Dumnezeul Cel unic și adevărat, pentru că puterea noastră este El, lumina noastră este El și compania noastră prin această vale de lacrimi este El. Parcă niciodată n-au fost mai actuale cuvintele marelui Proroc Ilie Tesviteanul: «Până când veți șchiopăta de amândouă picioarele voastre? Dacă Domnul este Dumnezeu, urmați-I Lui!»”.
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac este situată pe Valea Arieșului Mare, începuturile acestei vetre monastice identificându-se cu osteneala bunilor credincioși din zonă și cu eforturile fraților Irineu și Vasile Toader, fii ai satului Albac, viețuitori ai Schitului Crasna din județul Prahova, care au ridicat aici o bisericuță din lemn. Între anii 1992-1999, sfintele slujbe au fost oficiate într-un altar improvizat, urmând ca din anul 1999, odată cu venirea aici a părintelui Dionisie Ignat (până atunci paroh al credincioșilor din satul Lăzești), să fie edificată noua biserică. Slujba de sfințire a locașului de închinare a avut loc la data de 20 iulie 2005, în prezența a numeroși clerici și credincioși din împrejurimi.