Tabăra de vară „Icoană – colț de rai. Credință, nădejde, dragoste”, desfășurată la Rușii-Munți

22 Iulie 2019

Vineri, 19 iulie 2019, a avut loc festivitatea de încheiere a celei de-a XIII-a ediții a taberei „Icoană – colț de rai. Credință, nădejde, dragoste”, activitate organizată de Școala Gimnazială „Dănilă Stupar” din Rușii-Munți și Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin. Coordonatorii proiectului au fost: pr. prof. dr. Claudiu Dorin Chiorean, Inspector de Religie în cadrul IȘJ Mureș, prof. Simona Feldrihan, prof. Ioan Șeioan, prof. Daniela Friciu și prof. Iacob Stela. La acest proiect au participat 10 cadre didactice, 48 de elevi (cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani) și trei voluntari din cadrul Asociației „Exploratori pentru viitor” – filiala Târgu-Mureș.

Evenimentul a fost găzduit de Școala Gimnazială „Dănilă Stupar” din Rușii-Munți, reprezentată de domnul director Ioan Șeioan și doamna secretară Codruța Dima, proiectul fiind finanțat în totalitate de Primăria și Consiliul Local al comunei Rușii-Munți, reprezentate de domnul primar ing. Ilie Chiș-Bălan. Activitățile taberei au fost diferite pentru fiecare zi, însă în centrul acestora a stat pictura icoanelor pe sticlă. Astfel, în prima zi, a avut loc festivitatea de deschidere a taberei la biserica „Buna Vestire” din Rușii-Munți, unde preoții Daniel Cota si Cosmin Maftei ne-au deschis sufletele prin cuvintele lor. Apoi, domnul director Ioan Șeioan a adresat un călduros „bun venit” tuturor participanților, după care domnul primar ing. Ilie Chiș-Bălan a rostit un discurs. În continuare, doamna prof. Simona Feldrihan, coordonatorul principal al taberei, a deschis oficial acțiunea.

Copii au fost împărțiți mai apoi în două grupe și au schițat icoanele în tuș, fiind coordonați de doamnele prof. Daniela Friciu, Simona Feldrihan și Stela Iacob. În pauzele aferente muncii de pictură, s-au delectat cu jocuri de exterior și cunoaștere și, de asemenea, cu învățarea imnului taberei, îndrumați de doamnele prof. Mărioara Petrescu si Daniela Pascal. În fiecare zi, masa de prânz a fost asigurată pentru toți participanții de către domnul primar în incinta Complexului „E Mol” din Morăreni. După pauza de masă, au continuat atelierele de pictură, jocurile și muzica. Ziua a doua a debutat cu rugăciunea de dimineață la biserica din localitate, după care participanții la tabără au finalizat realizarea icoanelor. După masa de prânz, copiii s-au bucurat de o excursie la Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Toplița, însoțiți fiind de preoții Daniel Cota si Cosmin Maftei.

Ziua a treia a debutat, de asemenea, cu rugăciunea de dimineață, urmând ca după masa de prânz să fie organizat un traseu de orientare turistică, acțiune derulată împreună cu membrii Asociației „Exploratori pentru viitor”. Copiii au fost împărțiți pe grupe, urmând ca până la destinație să efectueze diferite sarcini, cum ar fi: descoperirea unor fotografii cu imagini din sat, găsirea unor insecte sau identificarea unor semne turistice. Ajunși la locul pregătit, au fost întâmpinați de un test de orientare turistică și de un splendid foc de tabără unde au cântat și au depănat amintiri din zilele de tabără. În cea de-a patra zi, au participat, la fel ca și în celelalte zile, la rugăciunea de dimineață, după care tinerii au continuat să repete cântecele și poeziile pentru programul de la sfârșitul taberei. Un aspect important este faptul că programul din acest an a fost dedicat în mare parte Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

După masa de prânz, copiii participanți la tabără au petrecut câteva ore alături de părintele paroh Cota Daniel care le-a vorbit despre cele trei virtuți morale, credința, nădejdea și dragostea. Apoi, au vizionat mai multe materiale pe această temă, după care au desfășurat și o activitate practică. Ziua s-a încheiat cu un moment deosebit în care copiii și-au pictat pe tricouri cele trei simboluri virtuților teologice: o cruce, o inimă si o ancoră. Festivitatea de încheiere s-a desfășurat în cea de-a cincea zi, când icoanele realizate de copii au fost sfințite. În semn de prețuire, munca micilor iconari a fost răsplătită cu diplome și icoane. Voluntarii, cei din rândul elevilor, au primit adeverințe, diplome si un mic dar pentru devotamentul, hărnicia si curajul de care au dat dovadă în relația cu cei mai mici și nu numai. Apoi, a urmat programul pregătit de copii, sub îndrumarea cadrelor didactice Mărioara Petrescu și Daniela Pasca.

Pe această cale, dorim să mulțumim tuturor celor care și-au unit forțele pentru ca această tabără organizată la Rușii-Munți să aibă un adevărat succes: domnului primar Ilie Chiș-Bălan, Consiliului Local al comunei Rușii-Munți, conducerii Școlii Gimnaziale „Dănilă Stupar” din Rușii-Munți, respectiv doamnei director prof. Ianoși Șeioan și doamnei secretar Codruța Dima, precum și organizatorilor și colaboratorilor: prof. Simona Feldrihan, Ioan Șeioan, Daniela Friciu, pr. prof. dr. Claudiu Chiorean, prof. Ionela Miron, prof. Stela Iacob, pr. Daniel Cota, pr. Cosmin Maftei și Asociației „Exploratori pentru viitor”. În discursul de final, domnul director a lăsat micilor iconarilor un mesaj care să îi însoțească pe drumul către casă și la care să mediteze până la ediția viitoare, îndemn care să ne însuflețească totodată pe toți cei care iubim și prețuim valorile morale și spirituale: „Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curățire” (I Timotei 4, 12).

Prof. Simona Feldrihan
Prof. Daniela Friciu
Prof. Daniela Pascal


Share