30 Iulie 2019
Duminică, 28 iulie 2019, comunitatea din Valea Mică a luat parte la cea de-a patra ediție a sărbătorii fiilor satului, cunoscută sub numele „Nedeia de la Valea Mică”. Festivitatea a debutat în anul 2016 la inițiativa preotului paroh și a fost organizată de un grup de credincioși ai parohiei. Evenimentul s-a desfășurat anual în cea mai apropiată duminică de data de 25 iulie, pentru a marca, prin rugăciune și comuniune, ziua sfințirii bisericii (25 iulie 2010).
„Nedeia de la Valea Mică” celebrează atât viața spirituală a satului românesc, cât și unele aspecte legate de tradiția și cultura rurală. Oamenii îmbrăcați în portul popular au simțit la unison bucuria comuniunii liturgice, fiind prezenți în număr mare la slujbele oficiate în biserică: Utrenia, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu, în sobor de preoți.
Cu ocazia sărbătorii satului, s-a organizat pe o scenă în aer liber și un spectacol folcloric susținut de artiști locali și tineri talentați din localitate și împrejurimi. Amenajată într-o grădină din apropierea bisericii, festivitatea a demonstrat legătura trainică dintre oameni și bucuria reîntâlnirii. Doamnele din sat au pregătit plăcinte, cozonaci și mâncare gătită pentru toți cei prezenți, tinerii din sat au ajutat la servire, iar cântecele populare și dansurile tradiționale au amplificat buna dispoziție a întregii asistențe.
În contextul omagierii în Patriarhia Română a satului românesc, a preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, un moment solemn a fost reprezentat de oferirea unor diplome de onoare părintelui Dan Constantin (fost paroh în Valea Mică), domnului Simion Hațegan (fost învățător al satului), doamnei Adriana Berindeie (învățătoare în Valea Mică), domnului Valentin Tomuța (fost primar în Zlatna, fiu al satului Valea Mică) și domnului Silviu Ponoran (primarul orașului Zlatna), pentru recunoașterea meritelor deosebite avute de-a lungul timpului în dezvoltarea intelectuală, spirituală și materială a comunității din Valea Mică.
Satul Valea Mică, aparținător orașului Zlatna, reprezintă un loc în care tradițiile populare românești se manifestă la fiecare sărbătoare și sunt încă vii în viața comunității. Implicarea credincioșilor a contribuit și în acest an la realizarea celui mai frumos eveniment al satului Valea Mică, unde s-au reunit atât oamenii din sat, cât și cei veniți special pentru a se bucura de această sărbătoare românească.
Pr. Valentin Vasilie
Parohia Valea Mică