La Mănăstirea Oașa, s-a desfășurat Tabăra Științifică „Academia Munților”

4 Septembrie 2019

În perioada 23 august-1 septembrie 2019, la Mănăstirea Oașa, s-a desfășurat Tabăra Științifică „Academia Munților”, eveniment care a reunit 100 de tineri din întreaga țară. Tabăra a fost organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa, fiind derulată sub genericul: „Fizica – interfață în relația dintre rațiune și credință”. Tinerii au încercat să se integreze în programul Mănăstirii prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești (ascultări), la conferințe, dialoguri duhovnicești și activități de cunoaștere.

Conform informațiilor furnizate de către doamna prof. Carmen Mihaela Jinariu, conferințele din tabără au fost la un înalt nivel academic, în mijlocul tinerilor fiind prezenți profesori și cercetători preocupați în permanență de dialogul dintre credință și știință, care a fost evaluat din perspectivă filozofică, științifică și teologică. Astfel, părintele diac. prof. univ. dr. Alexei Nesteruk (Rusia), fizician, cadru didactic la Universitatea din Portsmouth (Marea Britanie) și profesor invitat la Colegiul Biblic Teologic „Sfântul Andrei” din Moscova, a vorbit tinerilor despre „Philosiphical Clarification of the Specificity of the Dialogue between Ortodox Theology and Science”.

Domnul conf. univ. dr. Adrian Lemeni, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a susținut conferința intitulată „Repere ale dialogului dintre teologia ortodoxă și fizică”. Domnul Ștefan Cârstea, doctor în Fizică, cercetător la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, le-a vorbit despre „Vederea darurilor Duhului Sfânt în fizică și complexitatea Universului”, iar domnul Virgiliu Gheorghe, biofizician, doctor în Bioetică al Universității „Aristotel” din Tesalonic (Grecia), a susținut conferința cu tema „Efectele culturii media asupra gândirii științifice”.

Tot în cadrul programului din tabără, domnul Claudiu Bălan, membru al asociației „Ortodoxia Tinerilor”, a prezentat unul din proiectele sale, respectiv revista „Creatorul Universului” și site-ul „facerealumii.ro”, care încearcă să aducă informații din domeniul Creaționismului științific. Tinerii s-au apropiat mai mult de Dumnezeu, au legat prietenii și au reevaluat la nivel personal problema raportului dintre credință și știință, experiența acesta îmbogățindu-i sufletește.

În dorința de a evidenția câteva dintre cele petrecute în cadrul taberei, doamna prof. Carmen Mihaela Jinariu și voluntarii pe care i-a coordonat ne-au făcut cunoscute câteva dintre impresiile participanților: „Zilele petrecute în cadrul taberei de la Mănăstirea Oașa au însemnat un vector spre cer în inima mea. Activitățile care au avut loc au curățat calea sensului vieții mele și astfel m-au ajutat să mă regăsesc pe mine și să mă unesc cu Hristos. Tabăra de fizica din acest an a fost prima experiență a mea la Oașa, dar cu siguranță nu și ultima” (Casiana Matei, Adjud).

„Consider Tabăra de Fizică de la Oașa a fost un sistem reușit, deoarece, după cum știm, un sistem viu este considerat funcțional dacă face schimb de informație, de materie și de energie în interiorul și cu exteriorul său, iar acest lucru s-a întâmplat aici. (...) Personal, aș încadra și rezuma concluziile taberei în parafrazarea lui Godel: «La finalul științei, dai de Dumnezeu, deși, bine și util ar fi să dai de la început». Mi-a plăcut mult precizarea că la început Dumnezeu a făcut veacurile/veșnicia, iar din timpul lor lumea îngerească, apoi pământul, iar din lutul său, omul. Astfel, cred că păstrându-ne cu picioarele pe pământ, putem ajunge – prin știință și credință – să aducem lutul în veșnicie” (Laura Militaru, București).

„Tabăra de Fizică de la Mănăstirea Oașa mi-a dat ocazia de a întâlni specialiști cu bogate cunoștințe, atât în domeniul științelor exacte, cât și cel al teologiei ortodoxe, de a le pune întrebări pe care așteptam de mulți ani să am șansa să le pun. Toți cei prezenți în tabără au fost persoane interesate de dialogul dintre teologia ortodoxă și știința contemporană. Consider că aceste conferințe au fost extrem de folositoare și necesare, îndeosebi datorită lipsei de informație de calitate ușor accesibile cu privire la încadrarea cunoașterii științifice în context ortodox, o problematică foarte importantă în epoca contemporană” (Alexandru Ilea, Baia Mare).

„Tabăra «Academia Munților» a îmbinat rugăciunea, munca și prezentările de tip științific împreună cu dialogul dintre teologi și oameni de știință într-un mod armonios și ziditor pentru fiecare participant. Această frumoasă și fructuoasă comuniune nu ar fi fost așa dacă părinții Mănăstirii Oașa nu ne-ar fi înconjurat pe toți cu grija, atenția și dragostea lor. Preocupările principale ale taberei au fost ca să aibă grijă de îmbogățirea fiecărui suflet, dând muncă mâinilor, mâncare trupului, revelații despre Creator și creatură rațiunii și rugăciune cu dragoste inimii. Tabăra a fost locul ideal în care am putut trăi bucuria și, mai ales, libertatea comuniunii cu Dumnezeu. Dialogul dintre știință și credință trebuie să devină o preocupare permanentă pentru teologi, oameni de știință și simpli credincioși, ca să ne putem bucura împreună de darul vieții de la Cel ce le ține toate” (Veronica Anăsrăsioaie, București).

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei


Share