5 Septembrie 2019
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO), aflată la ediția a VI-a, va avea loc în perioada 5-8 septembrie 2019, la Craiova, reprezentând o manifestare cu caracter național și internațional, dar și unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale de tineret ale anului. Pe parcursul celor patru zile, în Cetatea Băniei sunt așteptați un număr de peste 3.000 de tineri din întreaga lume, evenimentul desfășurându-se sub genericul „Cu toții suntem un Potir. Credință, Nădejde și Dragoste”. Acțiunea se încadrează în seria întâlnirilor de tineret organizate la Baia Mare, în 2013 și 2014, la Cluj-Napoca, în 2015, la București, în 2016, la Iași, în 2017, și la Sibiu, în 2018.
Deschiderea oficială a întâlnirii va avea loc joi, 5 septembrie, de la ora 18.00, în Piața „Mihai Viteazul” din centrul municipiului Craiova. După prezentarea delegaţiilor şi intonarea imnului ITO, sunt transmise mesajele de întâmpinare, după care va avea loc un program artistic. Cea de-a doua zi a întâlnirii, vineri, 6 septembrie, va debuta cu activităţile pe grupuri, urmând ca sâmbătă să aibă loc vizitarea orașului de către participanți. Duminică, 8 septembrie, tinerii vor participa la slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Maglavit, din Arhiepiscopia Craiovei, oficiată de către un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. La final, flacăra ITO va fi predată tinerilor din Arhiepiscopia Timişoarei, gazda celei de-a VII-a ediţii, în anul 2020.
Delegația Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei va fi reprezentată de 80 de tineri, proveniți din cele două județe ale Eparhiei, respectiv Alba și Mureș, fiind coordonată de către părintele Iuliu Florea din Târgu-Mureș. Ideea unei astfel de întâlniri a tinerilor este mult mai veche, o astfel de acțiune având loc în Italia, în anul 1995, când peste 400.000 de creștini, printre care și români, au participat la Întâlnirea Europeană a Tinerilor cu Papa. Și în acest an, manifestarea din acest an are ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale țării sau din străinătate, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.