Resfințirea bisericii din parohia Teiuș II, protopopiatul Blaj

22 Septembrie 2019

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Teiuș II, protopopiatul Blaj. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Începând cu anul 2001, comunitatea credincioșilor dreptslăvitori din această parohie se află sub oblăduirea părintelui Petru Lascu.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Viața aceasta pământească este o nouă Mare a Tiberiadei pe care Iisus Hristos o vizitează și vine la noi, oile pășunii Sale, procedând și acționând și astăzi ca în vremea aceea. El este gata să ne ajute atunci când pescuim în ape tulburi, adică ne ostenim fără niciun rod, și atunci când suntem dezamăgiți din cauza frustrărilor și eșecurilor noastre. Mântuitorul nostru este Domnul istoriei, biruitorul etern al iadului și al morții, Care ne-a spus odată pentru totdeauna: «Să nu se înfricoșeze inimile voastre. Credeți în Dumnezeu și în Mine credeți. În lume veți avea necazuri; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea»”.

La finalul slujbei, pentru activitatea pastorală și administrativă depusă în ogorul Bisericii strămoșești și pentru râvna de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Petru Lascu a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. Totodată, în semn de aleasă prețuire pentru sprijinul acordat la desfășurarea lucrărilor de înfrumusețare a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a conferit domnului Valer Tecșa Ordinul „Credință și Unire”. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Teiuș a fost ridicată între anii 1924-1932, în timpul păstoririi preotului Vasile Bârluțiu. Între anii 1955-1956, biserica a fost împodobită cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica tempera de către pictorul Cornel Cenan din Cluj-Napoca. Locașul de cult a fost târnosit la data de 15 septembrie 1957 de către Mitropolitul Nicolae Colan al Ardealului, Crișanei și Maramureșului, în prezența Episcopului Policarp Morușcă și a unui numeros sobor de clerici din localitate și împrejurimi.

Începând cu anul 2001, în timpul păstoririi preotului Petru Lascu, au fost realizate numeroase lucrări de renovare și înfrumusețare a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Teiuș II. Astfel, în tot acest timp, au fost efectuate ample operațiuni de restaurare și conservare a picturii din interiorul locașului de închinare. De asemenea, a fost renovată fațada bisericii, iar acoperișul locașului a fost schimbat în totalitate. Toate lucrările au culminat odată cu oficierea slujbei de resfințire de către Părintele Arhiepiscop Irineu, duminică, 22 septembrie 2019.

Share