Moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena au ajuns la Alba Iulia

19 Octombrie 2019

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, în jurul orei 17.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de numeroși clerici și credincioși din municipiul Alba Iulia, dar și din împrejurimi, a întâmpinat delegația care a însoțit racla cu un fragment din cinstitele moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena. Relicvele au fost aduse spre închinare în Cetatea Marii Uniri, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către o delegație de la Mănăstirea „Pantocrator” din Drăgănești-Vlașca (județul Teleorman), în fruntea căreia s-a aflat Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

După întâmpinarea delegației, Ierarhul nostru, dimpreună cu Părintele Episcop Galaction, cu sfințiții slujitori și cu credincioșii prezenți, a luat parte la procesiunea cu sfintele moaște în jurul ansamblului Catedralei arhiepiscopale. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru, făcând referire la relicvele care au fost aduse spre închinare la Catedrala Reîntregirii, a reliefat viața și pilda Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, ca una care a fost uceniță devotată a Mântuitorului Iisus Hristos și binevestitoarea curajoasă a Învierii Domnului. De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Galaction a adresat alese mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei noastre pentru invitația de a lua parte la sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardelenii, cei care au reprezentat pilde veritabile de statornicie în dreapta credință în vremuri de restriște.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „A sosit sărbătoarea mare şi luminoasă a Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni Visarion şi Sofronie şi a Sfântului Mucenic Oprea, atleţi ai lui Hristos, stratioţi ai Duhului Sfânt, care au luptat pentru libertatea religioasă şi pentru identitatea noastră etnică în timpul stăpânirii habsburgice asupra Transilvaniei. Din pilda vieţii lor primim îndemn să iubim Ortodoxia, care ne-a făurit fiinţa şi ne-a apărat-o, fiind sufletul vieţii spirituale şi culturale a neamului nostru. Sărbătoarea noastră de la Alba Iulia este sporită în strălucirea şi în farmecul ei de prezenţa în mijlocul nostru a moaştelor Sfintei Maria Magdalena, venite acum de la Alexandria, a moaștelor acestei uceniţe a lui Hristos, cea mai credincioasă şi mai inteligentă, cea mai iubitoare şi mai generoasă din grupul femeilor din Galileea care L-au urmat pe Iisus. Ea este prima care L-a văzut pe Domnul înviat şi prima care a răspândit vestea Învierii, făcând cunoscut lumii, contemporanilor, adevărul mântuitor. De la această mare sfântă a creştinătăţii şi de la sfinţii noştri ardeleni Visarion, Sofronie şi Oprea, învăţăm să-L urmăm pe Hristos pe calea cea strâmtă şi să-L mărturisim pe El prin credinţă şi prin faptă. În felul acesta, noi putem fi creştini corecţi, creştini care trăiesc în conformitate cu credinţa lor, creştini nu în teorie, ci în practică. Urmându-L pe Hristos, noi putem fi martori credincioşi ai Lui în societatea noastră contemporană desfigurată de păcate şi marcată de oboseală în credinţă, lipsuri şi atâtea suferinţe”.

Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până marți dimineața, când va avea loc ieşirea în procesiune şi plecarea raclei cu cinstitele moaşte ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena. Pentru a profita de harul evenimentului sacru și de sfințenia prețiosului odor, vă invităm cu dragă inimă să luați parte la slujbele oficiate cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni și să gustați din izvorul minunilor ce se revarsă abundent prin acești iubiți sfinți ai creștinătății, prieteni ai lui Hristos (cf. In. 15, 14) și „casnici ai lui Dumnezeu” (Efes. 2, 19).


Share