Excursie de documentare artistică pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

16 Octombrie 2019

În perioada 4-12 octombrie 2019, numeroși studenți ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, aparținând secțiilor: Teologie pastorală, Artă sacră şi Muzică religioasă, alături de părinții profesori Ovidiu Panaite, Coriolan Dura și domnul profesor Sorin Albu, au desfăşurat o activitate de documentare ce face parte din proiectul „Cunoaşterea şi valorificarea ştiinţifică a patrimoniului cultural şi spiritual bizantin din Tesalonic şi provincia Kastoria” (Grecia).

De fapt, itinerariul a fost o iniţiere ştiinţifică, dar şi spirituală în egală măsură, în patrimoniul bizantin conservat în Tesalonic, Kastoria şi Meteora. Călătoria a început din Tesalonic unde am vizitat câteva biserici bizantine, Muzeul bizantin și Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Aristotel”, un loc special unde studenții noștri au avut șansa să primească unele explicații din partea artistului Sorin Albu privind istoria și teologia icoanei bizantine.

După vizitarea orașului Tesalonic, călătoria a continuat la Kastoria, în nordul Greciei, unde am vizitat vechile biserici bizantine și Muzeul de artă bizantină care păstrează o impresionantă colecție de icoane pictate pe lemn, manuscrise și alte obiecte folosite în cultul divin. Bisericile din Kastoria sunt extrem de importante pentru creștinism, mai ales pentru arhitectura lor unică și pentru impresionantul program iconografic. De asemenea, Meteora, care se află în apropierea orașului Kalambaka, a fost un alt punct de interes pentru grup, mai ales că în această regiune a putut fi studiată cu ușurință in situ pictura de origine venețiano-cretană care poate fi găsită în Mănăstirile ortodoxe din acest loc.

Scopul acestei vizite a fost acela de a aprofunda morfologiile tradiției bizantine din punct de vedere teologic și artistic și de a înțelege mentalitatea ca un habitus formativ: o cercetare intensă care pregătește viitorul pentru generațiile următoare de teologi și iconografi.

Alexandra-Ileana Bodan


Share