29 Octombrie 2019
În contextul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2019 ca fiind Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), luni, 28 octombrie 2019, Parohia Ortodoxă Mihalț I, Primăria comunei Mihalț și Școala Gimnazială „Ion Breazu” din Mihalţ au organizat o fascinantă incursiune în lumea de altădată a satului românesc, ocazie cu care tinerii elevi din localitate au vizitat Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ”ASTRA” din Sibiu. Astfel, a fost un bun prilej pentru cei mici de a se familiariza cu arhitectura tradiţională românească, cu meşteşugurile tradiţionale şi cu ocupaţiile străvechi, acestea fiind temele care fac subiectul celei mai complexe colecţii de monumente de arhitectură şi tehnică populară din România.
Un prim contact al copiilor cu fascinanta tehnică populară a avut loc în zona morilor de vânt şi de apă, acestea fiind, se pare, printre cele mai populare atracţii ale muzeului în aer liber. În continuare, am admirat diferite modele arhitecturale de case tradiţionale, cel mai mult poposind în cea despre care se spune este reprezentată pe actuala bancnotă de 10 lei. A urmat apoi un mic popas la amfiteatrul situat pe malul lacului, unde ne-am refăcut rezervele de energie, admirând superba privelişte.
Incursiunea în universul rural a continuat cu vizitarea părţii de est a muzeului, unde am străbătut împreună un sat fără nume, format din case de oieri, mineri, olari şi aurari, un sat în care instrumentele ţărăneşti străvechi atârnă pe pereţi, sub streşini, în pivniţe sau prin şoproane. Tot aici urmează a fi strămutată o frumoasă biserică din satul Vinţa, comuna Lupşa, judeţul Alba, monument istoric datând din secolul XVIII. Îi apreciem în mod deosebit şi le aducem mulţumiri celor care au sprijinit realizarea acestei activităţi, atât Primăriei comunei Mihalţ, reprezentată de ing. Flavius Breaz, cât şi cadrelor didactice ale Şcolii Gimnaziale „Ion Breazu”: dir. înv. Ioana Mîrza, înv. Angela Frăţilă, înv. Mihaela Barna, înv. Anamaria Grama şi înv. Virginia David.
Pr. Adrian-Silviu Popârlan