Vizite pastorale în protopopiatul Sighișoara

În zilele de 9 și 10 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Sighișoara, fiind însoțit de părintele protopop Ovidiu Dan. În prima zi, Ierarhul nostru a fost prezent la Ocolul Silvic din municipiul Sighișoara, instituție al cărei responsabil-șef este domnul ing. Ioan Diaconu. Adresându-se angajaților acestei instituții, Ierarhul nostru le-a adresat cuvinte cu folos sufletesc, evidențiind totodată importanța activității pe care o desfășoară. De asemenea, făcând referire la natură, Părintele Arhiepiscop Irineu a subliniat faptul că existența și frumusețea acesteia grăiesc despre slava și atotputernicia lui Dumnezeu. În continuarea itinerariului desfășurat în această zi, Chiriarhul nostru a poposit în mijlocul a trei comunități parohiale din protopopiatul Sighișoara, respectiv în parohia Șoimuș, unde slujește părintele Aurel Oltean, în parohia Zagăr, păstorită de părintele Silviu Popescu, și în parohia Viișoara, unde slujește părintele Alin Gheorghiță.

Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost întâmpinat cu multă emoție și bucurie în suflete de către credincioșii prezenți, majoritatea fiind îmbrăcați în costume tradiționale specifice zonei. Un moment deosebit a avut loc în parohia Zagăr, unde Ierarhul nostru a fost întâmpinat de către un număr mare de elevi ai Școlii Gimnaziale din localitate. Îmbrăcați în straie populare, copiii au interpretat două colinde tradiționale, după care au fost binecuvântați de către Arhipăstorul nostru. Cu prilejul vizitelor întreprinse în cele trei comunități parohiale, Ierarhul nostru le-a adresat celor prezenți cuvinte de folos și sfaturi duhovnicești, reliefând importanța deosebită a sezonului liturgic în care ne aflăm, a Postului Nașterii Domnului. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa le-a oferit preoților îndrumări pastoral-misionare şi administrativ-gospodărești, necesare pentru o bună organizare în cadrul parohiei.

Marți, 10 decembrie, în cea de-a doua zi a itinerariului efectuat în protopopiatul Sighișoara, Arhipăstorul nostru a poposit la Unitatea de Pompieri din Sighișoara. Părintele Arhiepiscop Irineu le-a adresat membrilor acestei instituții cuvinte de îmbărbătare și de folos duhovnicesc, evidențiind demnitatea și importanța misiunii pe care o au de îndeplinit. De asemenea, cei prezenți au interpretat o frumoasă colindă tradițională, în prezența Ierarhului nostru. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Școala Gimnazială „Aurel Mosora” din Sighișoara, unde s-a întâlnit cu elevii acestei instituții de învățământ. Ierarhul nostru le-a adresat tinerilor învățăcei cuvinte duhovnicești, îndemnându-i să trăiască o viață în acord cu învățătura lui Hristos, Mântuitorul fiind Modelul Suprem pe Care trebuie să îl urmăm. De asemenea, în ultima parte a itinerariului acestei zile, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Hetiur, păstorită de către părintele Marcel Cristureanu, după care a poposit la Casa de tip familial „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Criș, comunitate aflată sub oblăduirea părintelui paroh Bogdan Culici.

În cuvântul rostit la finalul vizitelor pastorale întreprinse în protopopiatul Sighișoara, Arhipăstorul nostru a spus: „În aceste două zile, am vizitat sate și instituții publice, unde am întâlnit preoți, enoriași și oameni din diverse categorii sociale. Tuturor le-am oferit sfaturi practice, îndemnându-i să-L pună pe Hristos pe primul loc în viața personală, pentru că de El depind nu numai existența efemeră pe acest pământ, ci însăși veșnicia noastră întreagă. Dragostea lor de Biserică și de aproapele, evlavia și omenia lor m-au impresionat profund și m-au edificat spiritual. Privindu-i și ascultându-i, am înțeles câtă dreptate avea Părintele Dumitru Stăniloae când zicea: «Noi, românii, suntem un popor iubitor de Dumnezeu și foarte cucernic, plin de armonie și plin de lărgime»”.

Share