Momente de bucurie pentru credincioșii parohiei Cristești I, protopopiatul Târgu-Mureș

9 Decembrie 2019

Duminică, 8 decembrie 2019, credincioșii parohiei Cristești I, protopopiatul Târgu Mureș, au îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de preoți, avându-i invitați pe părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pe părintele diac. asist. univ. dr. Răzvan Brudiu și pe părintele Bogdan Racoți, preot al parohiei Cristești II. Cuvântul de învățătură adresat credincioșilor de către părintele Mihai Himcinschi l-a avut în centru pe ocrotitorul bisericii noastre, Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, părintele profesor a aprofundat tema legată de lupta pe care noi trebuie să o ducem mereu, devenind, astfel, un deziderat al vieții noastre crestinești.

În Epistola către Efeseni, Sfântul Apostol Pavel ne spune că lupta noastră nu este cu noi înșine, cu trupul nostru, cu sufletul nostru, ca și cum în post trebuie să ne executăm ființa noastră, să ne plămădim trupul nostru, (cf. Efeseni 6, 12). Același Apostol spune faptul că: ,,Lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva tuturor începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în văzduhuri”. Deși postul pare o luptă cu noi înșine și cu pornirile noastre păcătoase, ele nu vin de la noi, ci din altă parte; vin de la aceste duhuri ale răutății.

Primul nume „Nicolae” în Sfânta Scriptură apare în cartea Faptele Apostolilor, la un anume Arhidiacon. Numele lui înseamnă ,,cel care se luptă cu răul” (cel care biruiește, cel care devine învingător asupra acestor duhuri rele, asupra acestor duhuri ale fărădelegii). Sfântul Ierarh Nicolae preia acest nume creștin și noi, românii, ne bucurăm și ne botezăm copiii cu numele acestui mare făcator de minuni. Odată cu numele, preluăm și sarcina de a ne lupta și, mai ales, de a birui păcatele noastre. De fapt, lucrul acesta îl propune Biserica și în posturi.

În frumoasele pilde și istorioare din viața sfinților ni se spune că, atunci când niște sfinți au fost duși la cer pe aripi de înger, ei mai cereau încă timp de pocăință și luptă cu răutatea, pentru că nu ne putem detașa de răutatea lumii acesteia fără ca să ne rugăm pentru ea. În lumea ortodoxă există foarte multe vetre monahale unde călugării se retrag. Aceștia, însă, nu să se roage pentru ei, ci să se roage pentru păcatele și răutatea din lume, asumându-și rugăciunea pentru întreaga lume.

Sfântul Nicolae este un model de credință și de curaj pentru noi, creștinii. Astfel nici o rugăciune nu va fi trecută cu vederea de către Dumnezeu. Se cuvine să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru harul binefăcător trimis credincioșilor și, deopotrivă, sfintei noastre biserici. Îi felicit pe toți credicioșii pentru râvna de care au dat dovadă. La sfârșitul Sfintei Liturghii, câțiva elevi ai Școlii vocaționale de Arte din Târgu Mureș: Mara Stuparu, Bogdan Orban, Maria Veronica Pop, Grupul de colindători „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei”, Grupul Brădulețul și Răzvan Porime au cântat frumoase colinde tradiționale care ne-au adus mai aproape de atmosfera Praznicului Nașterii Domnului Hristos.

Pr. paroh Răzvan Enache


Share