Proiectul „Identitate spirituală și culturală într-o lume a diversității”, derulat la Alba Iulia

18 Decembrie 2019

Luni, 16 decembrie 2019, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, s-a derulat proiectul intitulat „Identitate spirituală și culturală într-o lume a diversității”, acțiune desfășurată cu prilejul Anului omagial al satului românesc (al preoților, profesorilor și primarilor gospodari). Activitatea, organizată de către Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Protopopiatul Ortodox Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba, s-a desfășurat în Aula „Sfântul Simion Ștefan” din incinta Facultății de Teologie, începând cu ora 14.00.

În prima parte a evenimentului, au luat cuvântul domnul Cristian Dincă, directorul Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, părintele Teofil Slevaș, protopop al Alba Iuliei, părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, părintele Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, și doamna Elena Cucui, muzeograf și istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, care au vorbit despre importanța păstrării și promovării valorilor satului românesc.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul a patru secțiuni: (1) Concurs de creație: „Satul, leagăn al copilăriei mele”, (2) Expoziție tematică: „Meșteșug, icoane pe sticlă, creație plastică”, (3) Prezentări power-point: „Mărturii despre lumea rurală” și (4) Concurs de traducere în limba engleză: „Poezia satului românesc”. În cadrul activității, elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, coordonați de către prof. Simona Himcinschi, prof. Mihaela Basarabă și prof. Adina Ghiușan, au susținut un deosebit moment artistic, în care au prezentat diferite tradiții, obiceiuri și date istorice ale câtorva state din județul Alba. În ultima parte a activității, au fost premiate cele mai bune lucrări realizate în cadrul concursurilor, după care elevii au primit câte un mic dar din partea părintelui protopop Teofil Slevaș. De asemenea, la final, a avut loc vernisajul unei expoziții tematice în care au putut fi admirate numeroase icoane pictate pe sticlă, dar și diferite meșteșuguri sau creații plastice.

Prof. Simona Himcinschi


Share