Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în parohia „Platoul Romanilor” din Alba Iulia

29 Ianuarie 2020

Miercuri, 29 ianuarie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia. Începând cu ora 8.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din vechea Cetate a Bălgradului. La momentele rânduite din cadrul slujbei, diaconul Cristian Rotar a fost hirotonit preot pe seama parohiei Daia, protopopiatul Sighișoara, iar tânărul Lucian Toni a fost hirotonit diacon.

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990, în urma deciziei Episcopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Piatra de temelie a noului locaș de închinare a fost pusă la data de 2 iunie 1990, urmând ca în luna august să înceapă lucrările de construcție a bisericii parohiale, sub purtarea de grijă a părintelui paroh Grigore Buda. Arhitectura locașului de cult este una bizantină, în formă de „cruce greacă înscrisă”, cu o cupolă centrală și două turnuri simetrice. Proiectarea bisericii a fost realizată de către arhitectul albaiulian Grigore Filimon, lucrările de înfrumusețare desfășurându-se între anii 1997-2006.

Locașul de închinare a fost pictat în tehnica fresco, lucrarea fiind executată de către pictorul Gheorghe Bondoc din Pitești. Iconostasul, precum și o parte din strănile din interiorul bisericii au fost sculptate de către profesorul Dan Pintilie din Bacău, icoanele de pe catapeteasmă fiind realizate de către doamna profesoară Claudia Trif din Cluj-Napoca. Târnosirea locașului de închinare a avut loc în data de 11 iunie 2006, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, fiind oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși. În prezent, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către preoții Grigore Buda, Alexandru Teompa și Petrișor Muntean.


Share