Atelier de mărțișoare, organizat în parohia Mihalț I

27 Februarie 2020

„Dumnezeu, lumii a dat / Mărţişor de neuitat / Când peste lut a suflat / Şi cu viaţă ne-a-nzestrat”, spune un catren realizat de un autor contemporan. Prin data practicării, în prag de primăvară, şi prin semnificaţia şnurului, aceea de a împleti viaţa cu lumina, mărţişorul devine un simbol al renaşterii universului şi al redefinirii existenţei umane şi continuă a fi şi astăzi un mesager al iubirii şi al respectului dintre oameni.

Pentru a perpetua această frumoasă tradiţie şi în contextul proclamării în Patriarhia Română a anului 2020 ca fiind Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, parohia Mihalț I (protopopiatul Blaj) a organizat miercuri, 26 februarie 2020, începând cu ora 17.00, un atelier de mărţişoare confecţionate din dopuri de plută și diverse alte materiale. Această activitate creativă, dar şi recreativă, a debutat la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Mihalţ şi a reunit un grup de aproximativ 30 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, alături de câţiva părinţi din parohia noastră.

Pentru realizarea micilor decoraţiuni, ne-am bucurat şi de ajutorul a două studente de la secţia de Artă sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, respectiv Gabriela Ursu şi Bianca Păcurar, cu ajutorul cărora copiii au deprins mai bine tehnica pictării mărţişoarelor în culori acrilice. Din mâinile dibace ale celor prezenţi s-au confecţionat un număr de aproximativ 200 de mărţişoare cu cele mai diverse motive: ghiocei, floricele, inimioare, fluturaşi şi multe altele. În timpul întâlnirii, toţi copiii au fost serviţi cu un mic desert, ca răsplată pentru efortul pe care l-au depus, iar la final am hotărât împreună ca o parte din aceste simboluri ale primăverii făcute de ei să fie dăruite credincioşilor din parohia noastră duminică, 1 martie, la finalul Sfintei Liturghii.

Văzând entuziasmul şi implicarea de care au dat dovadă atât copiii, cât şi părinţii, dar şi dorinţa unor acţiuni viitoare, ne-am propus să continuăm activităţile dedicate Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi cu alte proiecte, încurajând astfel petrecerea unui timp de calitate între părinţi şi copii şi cultivând împreună hărnicia, dăruirea, iubirea faţă de aproapele, răbdarea şi pacea. Pe această cale, mulţumim tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestei activităţi pentru a aduce bucurie, zâmbet şi nădejde în sufletele celor din jur.

Pr. Adrian-Silviu Popârlan


Share