Activități dedicate „Lunii pentru Viață”, în protopopiatul Blaj

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în protopopiatul Blaj se desfășoară în această perioadă o serie de activități de promovare a valorilor creștine și a dreptului la viață al pruncului nenăscut și al mamei. Activitățile sunt realizate în cadrul parteneriatelor dintre parohiile și școlile implicate și se axează pe două coordonate: Activități „Pro Vita” (creații artistice), respectiv desene semnificative ce evidențiază bucuria vieții, binecuvântarea de a avea și a trăi iubirea în familie, frumusețea copilăriei, prezența lui Dumnezeu în viața noastră de la prima formă a vieții umane, rolul protector al mamei și al tatălui sau bucuria de a avea frați. Tot ca o formă de manifestare artistică și de inspirație profund duhovnicească se află în curs de realizare pancartele ce vor fi folosite la ,,Marșul pentru viață”, acestea având ca sursă materiale existente sau diverse subiecte originale.

De asemenea, filmele aflate sub genericul „pentru viață” ating subiecte actuale referitoare la tema propusă și prezintă sub o formă ușor de perceput de tineri aspecte creștine care pot fi puse în practică. Pe data de 9 martie 2020, la Colegiul Național „Inochentie Micu Klain” din municipiul Blaj a fost realizată proiecția filmului „Sarah Choice”, la care au participat 32 de elevi. Doamna prof. Mariana Borșan a fost coordonatoarea acestui program și, împreună cu elevii, a diseminat mesajul peliculei cinematografice. Filmul conține un scenariu de dramă creștină realizat în anul 2009, regizat de regizorul Chad Kapper. Tot în 9 martie, începând cu ora 12.00, la Liceul „Ștefan Manciulea” din municipiul Blaj, părintele prof. Ștefan Cătăuță a prezentat filmul ,,August Rush”, peliculă americană de dramă muzicală din anul 2007, regizată de Kirsten Sheridan.

Marți, 10 martie, la Liceul „Ștefan Manciulea” din municipiul Blaj. a fost prezentată pelicula „October Baby”, film american cu temă creștină din 2011, regizat de Andrew Erwin și Jon Erwin, și care îl are în rolul principal pe Rachel Hendrix în debutul său în film. Părintele protopop Ovidiu Pop a fost prezent alături de tinerii participanți, evidențiind faptul că această lună, intitulată „Luna pentru Viață” trebuie să ne străduim a fi mai toleranți cu mamele, surorile și prietenii noștri și să cultivăm răbdarea cu semenii, fără a refuza să acordăm o mână de ajutor celor care se află în impas, aceste atitudini fiind punctul de plecare a unor bune principii de viață socială. Activitățile cu și pentru tineri vor continua în viitorul apropiat prin implicarea parohiilor și școlilor din localitățile: Sâncel, Mihalț, Jidvei, Mânărade, Bucerdea Grânoasă, Roșia de Secaș, Valea Lungă, dar și din orașul Teiuș.

Pr. Ștefan Cătăuță

Share