În Duminica a VI-a după Pogorârea Sfântului Duh, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea paraliticului din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Luduș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Lucian Voșloban, preot al parohiei Luduș II, și părintele Constantin Savu, preot al parohiei Luduș V.
Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „În pericopa evanghelică despre vindecarea paraliticului din Capernaum se arată clar că Iisus Hristos are puterea sau autoritatea și să ierte, și să vindece. Toată puterea în cer și pe pământ îi aparține Lui Care ține frâiele istoriei. Deși e puternic, totuși, Iisus Hristos nu este un Dumnezeu autoritar, căci puterea sau autoritatea Lui e temperată de iubire și de smerenie. El a venit pe pământ ca Unul Care să Se facă una cu noi, afară de păcat, și să fie slujitorul tuturor. Exercitându-Și puterea absolută în lumea răscumpărată de El, Iisus Hristos nu silește pe nimeni să-L urmeze și nu-Și impune autoritatea Lui asupra cuiva. Însă dacă noi ne hotărâm să-L urmăm cu credință și să ne supunem autorității Sale divine, vom primi de la El adevărata eliberare, vom dobândi iertare și tămăduire și vom primi răspuns bun la toate problemele și năzuințele noastre”.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din orașul Luduş a fost zidită în perioada anilor 1892-1893, pe locul unei biserici de lemn care a ars în anul 1863. După mai bine de trei decenii, în anul 1931, interiorul locașului de cult a fost pictat în tehnica tempera de către pictorul Francisc H. Herczeg din Târgu-Mureş. Catapeteasma bisericii este realizată din lemn de brad, icoanele care o împodobesc fiind pictate pe lemn de către pictorul Vasile Niţulescu, în anul 1999. În anul 1840, în imediata apropiere a vechii biserici, a fost înființată Şcoala Confesională din oraș. Ulterior, în anul 1926, clădirea instituției a fost transformată în casă parohială, unde în prezent se află sediul Protopopiatului Ortodox Român Luduş.