Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Dumbrava

26 Octombrie 2020

Luni, 26 octombrie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Dumbrava, protopopiatul Aiud.

Luni, 26 octombrie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Dumbrava, protopopiatul Aiud. Cu ocazia prăznuirii hramului vechii biserici a așezământului, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta vetrei monahale. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Andrei Măgherușan a fost hirotonit diacon. Obștea monahală a Mănăstirii Dumbrava se află sub oblăduirea maicii stareţe Mina Cerceş şi sub îndrumarea duhovnicească a părintelui arhimandrit Vasile Crişan.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Să privim acum spre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și spre întregul panteon al martirilor creștinătății. Ei nu s-au lăsat prinși în mrejele acestei lumi deșarte, știind bine că tot ceea ce violează norma morală sau Legea divină nu este niciodată victorie, ci este o înfrângere a omului. Pentru ostășia lor duhovnicească, au primit cununile biruinței eterne. De aceea, cu Sfântul Apostol Pavel, îndemn pe fiecare, zicând: «Luptă-te lupta cea bună a credinței, cucerește viața veșnică la care tu ai fost chemat»”.

Mănăstirea Dumbrava, situată în nord-estul județului Alba, a fost ridicată pe un teren donat de către localnicii satului, respectiv pe locul unde, în anul 1703, în timpul prozelitismului uniatist, a fost martirizat preotul ortodox Ioan pentru apărarea dreptei credințe, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Piatra de temelie a vechii biserici a Mănăstirii, cu hramul „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost așezată la data de 26 octombrie 1996. Ansamblul monahal a fost construit în formă de cetate, cu clopotniță la intrare, pictura locașului prezentând numeroase elemente ale stilului neobizantin. Târnosirea bisericii a avut loc la data de 26 octombrie 2002, slujba fiind oficiată de către un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din localitate și împrejurimi.

Share