Deschiderea Şcolii de vară în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul”, Parohia Tolstoi, Alba-Iulia

Miercuri, 6 august 2014, cu ocazia Slăvitului Praznic al Schimbării la Faţă a Mântuitorului, în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul”, ce activează pe lângă Parohia Tolstoi din Municipiul Alba-Iulia, prin purtarea de grijă a Părintelui Prof. Dr. Mihai Himcinschi, parohul enoriei, şi a Doamnei Preotese Prof. Simona Himcinschi, a avut loc deschiderea oficială a Şcolii de vară pentru copiii şi tinerii parohiei.

Astfel, săptămânal, se va desfăşura Cercul de pictură pe sticlă, prin implicarea directă a Doamnei Preotese Simona şi a Doamnei Prof. Ileana Partenie, restaurator în cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba-Iulia. La această activitate catehetică participă peste 20 de copii şi tineri ce doresc să picteze autentic replici după izvoadele Şcolilor ardelene de pictură pe sticlă.

Cercul de pictură din cadrul Parohiei Tolstoi a luat fiinţă în anul 2010. Pe perioada vacanţei de vară, cu activitate săptămânală, acesta activează în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” amenajat la demisolul Sfintei Biserici, iar în timpul anului şcolar, îşi continuă activitatea în cadrul Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” unde, tot săptămânal, se desfăşoară atelierul de pictură timp de 2 ore.

Strădaniile tinerilor zugravi au fost apreciate în cadrul vernisajelor la Parlamentul României în anul 2011, la Expoziţia „Artă şi Culoare în Zi de Sărbătoare” organizată de Consiliul Judeţean Alba în anul 2013, iar tot în acelaşi an, prin Expoziţia „Icoana pe sticlă în Transilvania”, în cadrul Taberei de creaţie „Arco-Trentino”, din Trento, Italia. Pentru toamna acestui an, în cadrul actualei sesiuni a Şcolii de vară, se zugravesc deja icoane pentru expoziţii la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi în Germania, la invitaţia Înaltpreasfinţiltului Părinte şi Mitropolit Serafim Joantă.

Felicităm pe Părintele Paroh Prof. Dr. Mihai Himcinschi şi pe Distinsa Doamnă Preoteasă Prof. Simona Himcinschi pentru pilda pe care ne-o conferă prin neobosita râvnă a promovării în rândul copiilor şi tinerilor noştri, dar şi pe plan internaţional, a Icoanei pe sticlă. Nădăjduim ca exemplul Domniilor Lor să fie un bun imbold şi pentru parohiile din cadrul Eparhiei noastre în valorificarea artei creştine autentice din Transilvania.

Share