Expoziţie de icoane pe sticlă a şase Centre cultural-catehetice din Eparhia noastră

Duminică, 26 octombrie 2014, de Sărbătoarea Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, a avut loc în Pridvorul Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba-Iulia vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă intitulată „Euharistie şi Sfinţi în Icoana transilvăneană”. Acest eveniment se încadrează în contextul Anului Omagial şi al Anului Comemorativ şi a fost realizat cu icoanele pe sticlă pictate de către copii între 4 şi 12 ani în cadrul Şcolilor de vară din şase Centre cultural-catehetice din Eparhia noastră, şi a avut ca scop promovarea icoanei pe sticlă din Transilvania şi stimularea micilor iconari prin aprecierea muncii lor în urma efortului depus. Au fost expuse icoane pe sticlă ce reprezintă tematica euharistică, precum Iisus-viţa de vie, Cina cea de Taină, Iisus în potir, Masa Raiului, şi chipuri de sfinţi între care s-au remarcat Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Şcoli de vară cu pictare de icoane au avut loc în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” de pe lângă Parohia Tolstoi din Alba-Iulia, coordonat de către Părintele Paroh Prof. Univ. Dr. Mihai Himcinschi, în Centrul cultural-catehetic „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pe lângă Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Alba-Iulia, coordonat de către Părintele Paroh drd. Petruţ Ormenişan, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Ciprian” de pe lângă Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Localitatea Limba, coordonat de către Părintele Paroh Inspector Marius Piştănilă, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Nicolae” de pe lângă Parohia „Sfântul Nicolae” din Localitatea Miceşti, coordonat de către Părintele Ionuţ Şopterean, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Chiril al Ierusalimului” de pe lângă Parohia „Sfânta Ana” din Târgu-Mureş, coordonat de către Părintele drd. Cătălin Maier şi în Centrul cultural-catehetic „Sfântul M. Mc. Pantelimon” de pe lângă Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Localitatea Bistra Mureşului, coordonat de către Părintele Paroh Sergiu Andone.

Obiectivele Şcolii de vară constau în a aduce ceva nou în educaţia copiilor pe lângă ce prevede programa şcolară, în oferirea de oportunităţi de dezvoltare şi de acumulare de noi informaţii, de a petrece în mod plăcut şi constructiv vacanţa de vară şi de a-şi însuşi într-un mod recreativ cunoştinţe religioase. Pe lângă cercul de pictură, au mai avut loc cercuri de cateheze, cercuri de şah, cercuri de literatură, cercuri de matematică, excursii tematice şi seri de film.

Ţinem să mulţumim Doamnelor Profesori care au supravegheat şi îndrumat copilaşii în pictarea de icoane pe sticlă: Dna Ileana Partenie şi Dna Diana Ciugudean de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, Dna Preoteasă Prof. Simona Himcinschi, Dna Preoteasă Prof. Stela Iacob şi Dna Sabina Purcar, artist plastic din Târgu-Mureş. De asemenea, ţinem să le multumim şi să îi felicităm pe Părinţii care coordonează Centrele cultural-catehetice în cadrul cărora s-au desfăţurat şcoli de vară, nădăjduind că exemplul implicării Sfinţiilor Lor în comunităţile pe care le păstoresc va constitui un imbold demn de urmat la nivelul întregii Eparhii.

Share