Slujire arhierească în duminica a treia din Postul Mare la parohia Bălcaciu, protopopiatul Blaj

Mâine, 23 martie, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de a treia Duminică a Postului Mare, închinată Sfintei Cruci. Cinstirea Sfintei Cruci în această duminică din Postul Mare a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea, având dată variabilă. Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne învaţă, că, după cum în mijlocul Raiului era sădit Pomul Vieţii, tot aşa în mijlocul Postului Mare al Sfintelor Paşti este prăznuită sărbătoarea Sfintei Cruci ca simbol al Răstignirii şi Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi stindard al credinţei noastre.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică a Triodului în mijlocul credincioşilor din parohia Bălcaciu, protopopiatul Blaj. Arhipăstorul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură în biserica cu hramul „Sfinţii Visarion, Sofronie şi Oprea”. Comunitatea ortodoxă din Bălcaciu este păstorită de părintele Daniel Ancuţa.

Despre biserica parohiei Bălcaciu şi despre prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu în mijlocul acestei comunităţi ne-a vorbit părintele paroh:

“Satul Bălcaciu este atestat documentar din anul 1392 . Biserica actuală este a treia biserică construită de credincioşii din Bălcaciu. Parohia Bălcaciu a fost înfiinţată în 1926, până atunci fiind filie a parohiei Jidvei. Noua biserică a fost construită între anii 1975-1982, pictarea bisericii s-a realizat între anii 2005-2006. Biserica a fost sfinţită în anul 2007 iar mobilierul şi strănile au fost confecţionate în anul 2008. Între anii 2010-2011 a fost construită casa parohială. Îl aşteptăm cu drag pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu pentru a vedea munca noastră depusă în această parohie. Prezenţa Inaltpreasfinţiei sale este prilej de bucurie pentru credincioşii parohiei noastre. Pe toţi cei care doresc să participe la slujba ce va avea loc duminică 23 martie 2014 îi aşteptăm cu mult drag.”

Share