Întrunirea „Comisiei Credință și Constituție” din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor la Mănăstirea Caraiman

24 Iunie 2015
În perioada 17 - 24 iunie a.c., a avut loc întrunirea plenară a „Comisiei Credință și Constituție” din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), găzduită de Patriarhia Română la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din Arhiepiscopia Bucureștilor.

„Comisia Credință și Constituție” (Faith and Order Commission) asigură un forum de dialog ecumenic pe probleme teologice, în special pe aspectele legate de credință și doctrină, dreptul canonic și disciplină, practicile creștine și valorile morale, scopul său fiind acela de a lucra pentru realizarea unităţii creştine, dar şi de a face apel la Bisericile locale pentru realizarea acestui ţel. Deasemenea, Comisia, care își are originea în marea conferinţă ecumenică de la Edinburgh din anul 1910, are în componenţa sa 54 de membri, bărbaţi şi femei, din 33 de țări: lideri ai Bisericii, preoţi, teologi şi laici, fiecare nominalizat de Biserica din care face parte. Calitatea de membru a comisiei se extinde dincolo de cea a CMB, incluzând și reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice și a altor noi grupări creștine, acest lucru făcându-o mai cuprinzătoare decât componența CMB. Membrii comisiei, se întâlnesc în grupe de lucru, care pot varia în mărime de la 10 la 50 de persoane, grupe de lucru care continuă procesul de dialog şi redactează texte sau documente de studiu, acestea neavând calitatea de hotărâri definitive. Cele mai multe dintre aceste texte, elaborate în cadrul unor întâlniri sau adunări ecumenice, unde a fost prezentă uneori şi ortodoxia românească, sunt trimise Bisericilor locale pentru studiu şi observaţii. Cel mai cunoscut document elaborat de comisie a fost adoptat în anul 1982 la Lima, cunoscut sub numele de „Botez - Euharistie - Ministeriu (Preoție)”, prescurtat BEM.

Lucrările comisiei au debutat joi, 17 iunie, cu o rugăciune în capela Centrului social-pastoral.

Prima sesiune a reuniunii plenare, s-a desfășurat vineri, 18 iunie, în sala de conferințe a Centrului social-pastoral, în prezența secretarului general al CMB, Rev. Dr. Olav Fykse Tveit. Cu prilejul acestui eveniment, în mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, citit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, s-a subliniat importanța acestei comisii: „Comisia Credință și Constituție se bucură de mare popularitate în cadrul Bisericii Ortodoxe, datorită contribuției sale teologice privind unitatea creștină. Apreciem totodată curajul arătat de Comisie în decursul istorie sale, prin membrii și secretariatul ei, în adoptarea unor teme de o importanță deosebită pentru creștinătate, precum și faptul că s-a ocupat de probleme delicate care ne separă pe noi creștinii. Apreciem eforturile Consiliului Mondial al Bisericilor și ale Comisiei Credință și Constituție în ceea ce privește reorganizarea și reconfigurarea structurii Comisiei pentru a răspunde dificultăților ei financiare, dar și pentru a lucra mai eficient în vederea atingerii țelurilor sale”. În continuare, Arhim. David Petrovici, starețul Mănăstirii Caraiman, le-a prezentat participanților un scurt istoric al oazei monahale de pe Valea Prahovei.

După adoptarea agendei de lucru, moderatorul Comisei, Rev. Dr. Susan Durber, reprezentanta confesiunii reformate, a prezentat membrii Comisiei, aleși în iulie 2014, de către Comitetul Central al CMB, aceasta fiind prima reuniune după Adunarea Generală a CMB din anul 2013 de la Busan (Coreea de Sud). Membrii Comisiei au un mandat de 8 ani (2014-2021) și se vor întâlni în fiecare an până la următoarea adunare generală a CMB, sub conducerea Rev. Dr. Odair Pedroso Mateus.

Cea de-a doua sesiune plenară a fost deschisă de Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, care a susținut o prelegere intitulată „Pelerinajul pentru dreptate și pace al Consiliului Mondial al Bisericilor și misiunea în acest sens a Comisiei Credință și Constituție”. În continuare, secretarul general al CMB a oferit Rev. Dr. Odair Pedroso Mateus scrisoarea de numire ca director al Comisiei. Odair Pedroso Mateus a fost numit director al Comisiei în data de 12 iunie a.c., de către Comitetul Executiv al CMB, la reuniunea din Armenia (în perioada 8-12 iunie a.c.), la recomandarea secretarului general Olav Fykse Tveit, susținut fiind și de recomandarea clară și unanimă a membrilor „Comisiei Credință și Constituție” precum și a conducerii CMB. Odair Mateus, preot al Bisericii Presbiteriene Independente din Brazilia, este absolvent al Institutului Ecumenic din Bossey, avându-l ca profesor pe Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel. Deasemenea, el deține un doctorat în teologie la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității „Marc Bloch”, din Strasbourg (Franța). De-a lungul timpului, a lucrat la Biroul de Teologie și Implicare Ecumenică al Alianței Mondiale a Bisericilor Reformate și a editat revista teologică trimestrială Reformed World. Din anul 2007, este atât profesor la Institutul Ecumenic din Bossey, cât și parte activă a secretariatului „Comisiei Credință și Constituție” de la Geneva.

Sâmbătă, 20 iunie, cei 49 de membri ai Comisiei au ales 5 vice-moderatori: Mitropolit Dr. Gennadios de Sassima (Limouris) din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol; Rev. Dr. William Henn din partea Bisericii Romano-Catolice; Rev. dr. Mogan Logan din partea Bisericii Unificate din Australia; Rev. dr. Makhosazana K. Nzimande din partea Bisericii Anglicane din Africa de Sud; Rev. Dr. Hermen Priyaraj Shastri din partea Bisericii Metodiste din Malaiezia.

Biserica Ortodoxă Română este reprezentată în această Comisie de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, de Pr. prof. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific și de Pr. conf. dr. Daniel Buda, dascăl la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și secretar executiv al „Comisiei Credință și Constituție al CMB”.

Luni, 22 iunie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a întâlnit „Comisia Credință și Constituție”. Moderatorul Comisiei, Rev. Dr. Susan Durber a mulțumit Preafericirii Sale pentru invitația adresată Comisiei de a fi în România, precum și pentru ospitalitatea arătată membrilor Comisiei. La rândul său Preafericitul Părinte Patriarh a mulțumit Comisiei pentru documentul nr. 214 intitulat: „Biserica: spre o viziune comună”, (The Church: Towards a Common Vision, Geneva, WCC Publications, 2013, 46 p.), precizând că textul este utilizat ca o resursă în cele 14 Facultăți de Teologie Ortodoxă din România. Totodată, acesta a subliniat faptul că documentul va fi discutat cu atenție în Biserica Ortodoxă Română, astfel încât un răspuns oficial la întrebările ridicate în el va fi trimis biroului „Comisiei Credință și Constituție” în Geneva.

Deasemenea, Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica Ortodoxă Română este din nou preocupată de căutarea unității creștine, după o perioadă de reconsolidare națională: „După căderea regimului Ceaușescu din decembrie 1989, preocuparea imediată pentru biserică a fost de a confirma identitatea confesională din România și regiunile înconjurătoare”. „Acum”, a continuat Preafericirea Sa, „vom descoperi din nou importanța unității sub cruce”. Biserica, apreciază „conexiunile ecumenice de care avem nevoie pentru a fi mai sensibili la schimbările sociale”.

În continuare Preafericitul Patriarh a descris respectul reciproc și cooperarea demonstrată de către organismele religioase și de stat, scoțând în evidență faptul că Guvernul României împrumută sprijin financiar pentru 18 milioane de creștini, musulmani și evrei. Deasemenea, toți profesorii de religie din sistemul școlar, indiferent de afilierea lor religioasă, sunt plătiți de către stat și au obligația de a preda în cadrul națiunii și lumii ca un întreg.

În încheiere, patriarhul a arătat că „noi combinăm libertatea și unitatea”, fiind „o mare responsabilitate de a lucra pentru societate și nu numai pentru propria identitate religioasă”.

La finalul lucrărilor plenare, directorul „Comisiei Credință și Constituție” a mulțumit Patriarhiei Române precum și Mănăstirii Caraiman pentru invitația și ospitalitatea arătată.

Drd. Ioan FILIMON, Universitatea „Otto-Friedrich” din Bamberg, Germania.
Share