Tabere de pictarea icoanelor la Târgu Mureş şi Sighişoara

Parohia „Sfânta Ana“ din Târgu Mureş, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş (CJCTEA) şi Centrul cultural catehetic „Sfântul Chiril al Ierusalimului“, desfăşoară în prezent o tabără de icoane pentru copii.

Parohia „Sfânta Ana“ din Târgu Mureş în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş şi Centrul cultural catehetic „Sfântul Chiril al Ierusalimului“ desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni, 20-26 iulie, o tabără de icoane pentru copii. Activitatea a început în data de 20 iulie, la Centrul catehetic „Sfântul Chiril al Ierusalimului“ al Parohiei „Sfânta Ana“, şi este coordonată de prof. Călin Bogătean şi părintele Cătălin Maier, coordonatorul Centrului cultural-catehetic. Acest centru este un loc de întâlnire pentru tineri, în care aceştia să se poată exprima şi în care să fie ascultaţi, un spaţiu în care să îşi petreacă într-un mod plăcut şi constructiv timpul liber. Centrul catehetic este găzduit de oficiul parohial situat în curtea Bisericii „Sfânta Ana“. În cadrul acestuia, pe lângă întâlnirile catehetice, vizionările de filme şi documentare, audiţii muzicale şi pelerinaje, tinerii care participă la întâlniri pot ei înşişi să propună şi să organizeze activităţi şi manifestări culturale şi religioase.

Tabăra de icoane de la Sighişoara

De asemenea, în perioada 17-23 august, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş (CJCTEA) organizează la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Sighişoara cea de-a IX-a ediţie a taberei de icoane „Icoana contemporană din Ardeal“. Tema acestei ediţii este „Sfinţi apărători ai creştinătăţii în pictură“, iar tehnica de lucru va fi tempera, acryl, pictură pe lemn şi pe sticlă.

„Pe toată durata acestei tabere se vor organiza activităţi artistice aplicative de creaţie iconografică care se vor desfăşura în trapeza mare a mănăstirii conform unui grafic stabilit pe zile. Aici artiştii vor viziona imagini şi materiale de specialitate şi vor învăţa sub îndrumarea metodistului prin demonstraţii didactice practice metodele şi tehnici de realizare corectă a unei icoane tradiţionale pe lemn“, conform directorului Iuliu Praja, din cadrul CJCTEA.

„Aceste metode îi ajută pe artişti să conştientizeze importanţa actului creator, să indentifice şi să-şi dezvolte noţiunile esenţiale în creaţia tradiţională iconografică spre o mai bună şi corectă înţelegere a icoanei tradiţionale moştenite. Artiştii vor picta în tehnica tempera cu emulsie de ou pe suport de lemn şi suport de sticlă diferiţi sfinţi din arta iconografică universală precum şi sfinţi români, astfel fiecare ajungând a se evidenţia individual în stilul de lucru, linie şi culoare. Această tabără se doreşte a fi o încununare a activităţii de la clasă, o trecere de la studiul de atelier din cadrul şcolii la cel monahal“, a mai arătat Iuliu Praja. Lucrările realizate vor constitui cadrul material expoziţional pentru expoziţiile itinerante programate imediat ce tabăra va lua sfârşit.

La tabără vor participa cu precădere cursanţii clasei de iconografie din cadrul Şcolii Populare de Arte din Tîrgu-Mureş şi artişti iconari din judeţul Mureş.

Share