Vizite canonice în Protopopiatul Blaj

9 Noiembrie 2015

Astăzi, 09 noiembrie, Arhipăstorul nostru a întreprins o serie de vizite canonice, în câteva parohii din Protopopiatul Blaj.

Periplul pastoral misionar a vizat buna rânduială şi organizare administrativă precum şi dinamizarea vieţii spirituale în parohii. Arhipăstorul nostru s-a întâlnit cu preoţii parohi şi credincioşii păstoriţi, cărora le-a pus la suflet îndemnuri duhovniceşti, folositoare pentru viaţa misionară şi în slujirea pastorală pe care o au.

Despre rolul și scopul vizitelor Înaltpreasfinţiei sale ne-a vorbit părintele Eugen Moldovan, Consilier Arministrativ-bisericesc al centrului nostru eparhial:

,,În vizitele canonice pe care ierarhul nostru le-a făcut în protopopiatul Blaj a pus la sufletul celor care l-au întâmpinat, preoți și credincioși, îndemnuri părintești pentru viața cotidiană și pentru lucrarea la care sunt chemați să o desfășoare în Biserica lui Hristos.

Dacă pentru a fi cetățean al împărăției lui Dumnezeu se cere ca noi să ne curățim de păcate și să ne potrivim viața după sfaturile evanghelice, pentru a fi un bun creștin se mai cere ca în Biserică, în societate și acasă să ne facem slujba deplin, să promovăm ceea ce este moral, frumos și folositor pentru toți oamenii.

În dialogul purtat cu cei prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a luat act de încercările și greutățile pe care aștia le întâmpină în comunitățile lor și le-a oferit răspunsuri bazate pe Sfintele Scripturi, sfintele canoane precum și pe hotărârile Sfântului Sinod, Statutul biserici noastre și Legiuirile bsericești. În același timp i-a conștientizat că implicarea în misiunea bisericii și încadrarea în disciplina acesteia aduce pace sufletească, liniște între semeni și răbdare pentru a face față la provocările lumii desacralizate.”

În desfăşurarea acestui itinerar pastoral Înaltpreasfinţitul a fost prezent în parohiile: Coşlariu Nou, Galtiu, Coşlariu, Spătac, Mănărade, Lupu, Cergău Mic, Cergău Mare, Roşia de Secaş şi Tău. Întâistătătorul nostru i-a provocat pe preoţii comunităţilor creştine la un dialog deschis legat de greutăţile pe care le întâmpină în parohie şi le-a oferă atât sfaturi practice, cât şi soluţii spirituale pentru a trăi o viaţă în demnitate, rugăciune şi ascultare desăvârşită de Biserică, care este ,,Trupul lui Hristos”.

Protopopiatul Blaj este condus administrativ de către părintele protopop Ovidiu-Nicolae Pop şi are în componenţă 55 de unităţi parohiale şi mănăstireşti.

Share