Vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni

25 Septembrie 2020

Vineri, 25 septembrie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfintei Cuvioase Eufrosina, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni.

Vineri, 25 septembrie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfintei Cuvioase Eufrosina, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni. Începând cu ora 10.00, Arhipăstorului nostru, însoțit de părintele protopop Andrei Bâldea, a fost prezent în mijlocul a șase comunități parohiale situate în nord-vestul județului Alba. Primul popas al Ierarhului nostru a fost în parohia Sohodol, comunitate păstorită de către părintele Ioan Culda. O particularitate a acestei comunități parohiale este faptul că în centrul comunei se află două locașuri de închinare: biserica veche, ce datează din secolul al XVIII-lea, și biserica nouă, ale cărei lucrări de edificare au fost demarate în anul 2001, în prezent aflându-de la stadiul impodobirii cu pictură.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Ponorel, unde slujește părintele Avram Sicoe. În urmă cu aproape două secole, pe cuprinsul localității se regăsea un vechi centru cultural susținut temeinic de către una din școlile înființate de Mitropolitul Andrei Șaguna. Mai departe, Întâistătătorul Eparhiei noastre a vizitat parohia Vidra de Jos, păstorită de către părintele Adrian Tomuș. Biserica de lemn din localitate a fost edificată în jurul anului 1712, din lemn de molid, reprezentând unul dintre cele mai vechi locașuri de cult de pe aceste plaiuri.

Continuând periplul pastoral, Ierarhul nostru a poposit la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia Vidra Medie, păstorită de către părintele Andrei Dobra. Conform tradiției, această așezare a fost locuită încă de pe vremea geto-dacilor şi a stăpânirii romane datorită exploatărilor aurifere ale Munţilor Apuseni. Aici a fost botezat Avram Iancu, crăișorul munților, în anul 1824. În ultima parte a itinerariului, Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost prezent în parohia Avram Iancu, localitate situată la 20 km de orașul Câmpeni. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Bogdan Cioara. În această localitate istorică se află mormintele părinților lui Avram Iancu, Alexandru și Maria. Ultimul popas al Arhipăstorului nostru a fost în parohia Târsa, al cărei păstor sufletesc este părintele Radu Novacovschi. Biserica parohială de aici a fost ridicată în anul 1968 prin strădania protosinghelului Arsenie Obancea, sprijinit de binecredincioșii din localitate.

Share