Conferința Internațională „Bisericile și puterea politică în anii comunismului. Destine individuale și mecanisme instituționale”, desfășurată la Alba Iulia

În perioada 21-22 septembrie 2023, Muzeul Național al Unirii (MNU) din Alba Iulia, în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), organizează un nou eveniment academic dedicat relației dintre Biserică și Stat în perioada comunistă. Conferința Internațională se desfășoară sub genericul „Bisericile și puterea politică în anii comunismului. Destine individuale și mecanisme instituționale”, fiind găzduită de Sala Senatului din incinta Palatului Apor (sediul rectoratului UAB) și Muzeul Național al Unirii.

Manifestarea religios-culturală reunește participarea a numeroși cercetători din Polonia, Ungaria, Republica Moldova și România, de diferite confesiuni, preocupați îndeaproape de studierea regimului totalitar comunist din perspectivă eclezială. Prezentările cercetătorilor acoperă o sferă tematică largă, fiind dezbătute diferite subiecte din istoria Bisericii Ortodoxe, Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice sau din trecutul confesiunilor protestante și neoprotestante.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în dimineața zilei de joi, 21 septembrie, la ora 9.30, în Sala Senatului din incinta Palatului Apor, locul de desfășurare a lucrărilor conferinței. La eveniment au luat parte numeroși cercetători din țară și din afara granițelor și reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, alături de care s-a aflat părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În intervalul orar 9.45-12.50, a fost programată prima sesiune de comunicări, moderată de dr. habil. Cosmin Budeancă, reprezentant al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. De la ora 13.00, Muzeul Național al Unirii va găzdui vernisajul expoziției interactive cu titlul „RomLag 1945-1965”. În a doua parte a zilei, între orele 15.00-18.45, se desfășoară o nouă sesiune de comunicări științifice, moderată de Dragoș Ursu, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii. Evenimentul va continua mâine, 22 septembrie, de la ora 10.00, cu a treia secțiune de lucrări, moderată de dr. Ioana Ursu (MNU).

Dr. habil. Cosmin Budeancă a subliniat importanța manifestării cultural-științifice din orașul Marii Uniri: „Subiectul conferinței este unul de actualitate, în condițiile în care rolul Bisericii în statele foste comuniste este unul important. De altfel, în ultimii 33 de ani, temele de cercetare privitoare la istoria Bisericii în perioada totalitară au fost diverse și, în tot acest timp, au fost publicate numeroase articole și studii în domeniu, fără ca acestea să se epuizeze. De această dată, la Alba Iulia, avem prezentări susținute de cercetători importanți, cu o activitate vastă, și credem că acest spațiu al dialogului va fi unul fructuos. Astfel, ne propunem ca întâlnirile din cele două zile să constituie un moment important în a cunoaște mai bine ceea ce s-a întâmplat în perioada comunistă, precum și relația dintre Stat și Biserică”.

Share