Conferință pastoral-misionară de toamnă, la Alba Iulia

În data de 10 octombrie 2024, la Alba Iulia, a avut loc conferința pastoral-misionară de toamnă, la care au luat parte toți preoții din județul Alba. Întrunirea a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, lucrările desfășurându-se la Casa de Cultură a Studenților din municipiul reședință de județ.

Joi, 10 octombrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul preoților din cele cinci protopopiate ale județului Alba, cu prilejul conferinței pastoral-misionare de toamnă. Întrunirea clericilor din protoieriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni și Sebeș a avut un caracter solemn, desfășurându-se sub auspiciile bicentenarului nașterii lui Avram Iancu. Ca un omagiu adus ilustrului revoluționar român, Parlamentul României a declarat anul 2024 ca fiind „Anul Avram Iancu”. La 17 noiembrie 2016, cel supranumit „crăișorul munților” a fost recunoscut în mod oficial erou al națiunii române.

Lucrările conferinței s-au desfășurat începând cu ora 10.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, evenimentul fiind prezidat de către Părintele Arhiepiscop Irineu. În cadrul conferinței, Arhipăstorul Alba Iuliei a susținut o prelegere despre viața și activitatea „crăișorului munților”, subliniind faptul că întrunirea a fost dedicată personalității marelui erou național. La final, membrii Grupului coral „Cantores Domini” al Eparhiei Alba Iuliei, dirijat de părintele diac. Cosmin Baciu, au interpretat trei cântece patriotice închinate lui Avram Iancu, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta două secole.

Adresându-se preoților prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Avram Iancu rămâne, peste veacuri, măreţul şi dârzul luptător pentru izbăvirea neamului său din jugul greu al robiei seculare. El a militat neînfricat pentru libertate, dreptate şi demnitate naţională, pentru egalitatea românilor cu celelalte etnii din Ardeal. Privind la chipul energicului revoluţionar pentru o cauză mare, noi cei de astăzi primim un puternic imbold să ne cinstim înaintaşii, cărora le datorăm păstrarea fiinţei etnice, consolidarea ţării, supravieţuirea noastră pe parcursul multor veacuri de grele încercări, suferinţe, nedreptăţi şi umilinţe”.

La finalul evenimentului, părintele Teofil Slevaș, protopop al protoieriei Alba Iulia, a subliniat solemitatea evenimentului organizat în vechea Cetate a Bălgradului: „Cu distinsă elocință și cu o prestanță academică deosebită, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a evocat atât dragostea de patrie a celui supranumit «crăișorul munților», cât și lupta, jertfelnicia și contribuția deosebită din toamna anului 1848, când acesta a reușit să facă din ținutul Munților Apusenilor o «Țară Românească», așa cum ne spun cronicarii. La final, clericii din cadrul Grupului coral «Cantores Domini» au înnobilat evenimentul și au încântat distinsul auditoriu prin piesele tematice interpretate”.

Share