Conferinţă preoţească de primăvară în protopopiatele Sighişoara şi Târnăveni

La data de 30 mai 2022, Părintele Arhiepiscop Irineu a prezidat Conferința preoțească de primăvară la care au participat preoții din protopopiatele Sighișoara și Târnăveni.

În această perioadă au debutat conferințele preoțești de primăvară în Arhiepiscopia Alba Iuliei. Întrunirile semestriale din acest an se desfășoară cu genericul „Practica rugăciunii în viața creștinilor și a comunităților parohiale”, fiind încadrate în programul cadru al Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Tema conferințelor cuprinde trei mari direcții de discuții. Prima se referă la rugăciunea în viața liturgică a Bisericii străbune, în care este accentuată importanța Dumnezeieștii Liturghii, a Sfintelor Taine și Ierurgii și a întregului program liturgic al bisericii de parohie. A doua direcție tratează rugăciunea în viața personală și familială a creștinului ortodox și ne prezintă modurile concrete de rugăciune ale credinciosului contemporan. A treia direcție abordează diferite provocări pastoral-misionare privind practica rugăciunii, cum ar fi: tentațiile heterodoxe (influențele orientale și new-age, practicile magice și superstițioase, modelele neortodoxe și sincretiste) și problematica rugăciunii transmise online prin media și rețelele de socializare.

Astăzi, 30 mai a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul clericilor din protopopiatele Sighișoara și Târnăveni. Începând cu ora 10.00, în biserica Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara, a fost oficiată slujba de Te-Deum de către un sobor de preoți, după care a avut loc derularea propriu-zisă a lucrărilor. În prima parte a conferinței, părinții protopopi Ovidiu Dan și Sergiu Dumitru au adresat celor prezenți cuvântul de bun venit, după care Arhipăstorul nostru a prezidat lucrările sesiunii.

Referatele din cadrul conferinței au fost susținute de către părintele Octavian Știrbu, preot al parohiei Senereuș (protopopiatul Sighișoara), și de către părintele Nicolae Ötvös, păstor al credincioșilor din parohia Gănești (protopopiatul Târnăveni). La final, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit un frumos cuvânt de învățătură, prilej cu care le-a oferit clericilor prezenți îndrumări pastoral-misionare și administrativ-gospodărești, necesare pentru dinamizarea vieții spirituale a comunităților parohiale încredințate.

 

 

Share