Conferință preoțească de toamnă în protopopiatul Luduș

În data de 13 noiembrie a.c., în protopopiatul Luduș, a avut loc conferința preoțească de toamnă. Întrunirea a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, lucrările desfășurându-se în sala de ședințe din incinta sediului protoieriei.

Luni, 13 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în mijlocul preoților din protopopiatul Luduș, cu prilejul conferinței preoțești de toamnă. Evenimentul a debutat la ora 10.00, la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Luduș, cu oficierea slujbei de Te-Deum de către un sobor de clerici, în prezența Arhipăstorului Alba Iuliei. Apoi, în sala de ședințe din incinta sediului protoieriei Luduș, s-a desfășurat conferința preoțească propriu-zisă. Întrunirea s-a derulat sub genericul „Importanța cultului liturgic pentru viața duhovnicească a credincioșilor”, încadrându-se în planul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

În prima parte a evenimentului, părintele protopop Lucian Voșloban a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit, după care Întâistătătorul Eparhiei noastre a prezidat lucrările conferinței. Referatele din cadrul întrunirii a fost susținute de către părintele Paul Raica, preot al parohiei Tăureni, și părintele Sergiu Iacob, păstor al credincioșilor dreptslăvitori din parohia Ațintiș. Conferința a culminat prin cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu. Chiriarhul nostru le-a adresat clericilor prezenți sfaturi practice cu privire la slujirea sacerdotală, evidențiind importanța oficierii săptămânale a Sfintei Liturghii, atât pentru întărirea duhovnicească a credincioșilor, cât și pentru preoții parohi.

În cuvântul rostit cu prilejul conferinței preoțești de toamnă din protopopiatul Luduș, Ierarhul nostru a spus: „Preotul poate dinamiza activitatea pastorală, spovedindu-i des pe enoriaşii săi, vizitându-i la domiciliu, făcându-le sfeştania casei, cultivându-le deprinderi frumoase. Atunci când îi pasă de toate categoriile sociale, de toţi păstoriţii săi, el este «bună mireasmă a lui Hristos între cei ce se mântuiesc» (cf. II Cor. 2, 15), după expresia Sfântului Apostol Pavel. Viaţa preotului este trecătoare ca o floare, dar această floare poate, dacă vrem, să aibă un parfum ceresc, adică să lase o influenţă înnoitoare în suflete, în cămine, în întreaga societate. Exemplul bun oferit de păstorul sufletesc zideşte cel mai mult pe credincioşi, căci «fapta le covârşeşte pe toate», precum afirmă Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Share