Credincioșii parohiei Sâncel au efectuat un pelerinaj pe valea Arieșului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iulia, credincioșii parohiei Sâncel, protopopiatul Blaj, au efectuat un pelerinaj la mănăstirile de pe valea Arieșului, în data de 12 august 2022.

Itinerariul a cuprins mai multe așezăminte monahale din cadrul Arhiepiscopiei noastre, unde credincioșii s-au închinat și au înălțat rugăciuni către Mântuitorul Hristos și Maica Domnului. Prima oprire a pelerinilor a fost la Mănăstirea „Buna Vestire” de la Pătrângeni, așezământ ridicat pe o străveche vatră monahală a cărei atestare documentară este datată în secolul al XVIII-lea. Mănăstirea Valea Bistrei a reprezentat al doilea popas din cadrul circuitului, unde creștinii s-au putut închina icoanei Sfinților Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici, realizată cu ocazia canonizării acestor sfinți în anul 1955.

De asemenea, pelerinii au vizitat și s-au închinat și la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa, una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania. Mănăstirile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac și „Schimbarea la Față” de la Poșaga au reprezentat alte popasuri ale pelerinilor sânceleni, după care aceștia și-au îndreptat pașii spre Mănăstirile „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” și „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Rimetea. Ultima oprire din cadrul circuitului a fost la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, unde pelerinii s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Ghelasie și au vizitat muzeul Mănăstirii.

Pelerinajul efectuat de credincioșii ortodocși din parohia Sâncel a fost organizat prin Centrul de pelerinaje al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, la inițiativa părintelui paroh Claudiu Moldovan.

Share