În a doua zi de Crăciun, Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara

Sâmbătă, 26 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Înconjurat de un sobor de clerici, Ierarhul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a săvârșit slujba parastasului la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Ghelasie Țepeș.

În cea de-a doua zi a Praznicului Nașterii Mântuitorului, când sărbătorim Soborul Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Începând cu ora 9.00, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. După Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit slujba parastasului la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Ghelasie Țepeș, stareț al acestui așezământ între anii 1998-2020. Începând cu data de 5 decembrie a.c., obștea monahală a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Emanuel Pleș.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Noi, toți, ne simțim bine când auzim spunându-se un cuvânt afectuos mamei noastre. Același lucru se întâmplă cu Hristos Domnul Care Își iubește mama. Este bine să-I spunem: «Binecuvântată să fie, Doamne, aceea care Te-a adus pe lume» și acest lucru Îi va plăcea mult și ne va răsplăti cu nenumărate daruri cerești. Credem aceasta, pentru că Fiul lui Dumnezeu înălțat de-a dreapta Tatălui, în slava Împărăției, poartă trupul omenesc asumat din Fecioara neprihănită prin suflarea Duhului Sfânt. Deci, El este și Fiul Mariei. El nu poate să uite niciodată ostenelile și devotamentul celei pline de har și de aceea o ascultă întotdeauna când ea se roagă Lui și intervine pentru noi, că mult pot rugăciunile Maicii pentru îmblânzirea Stăpânului ceresc”.

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara a fost înființată în anul 1997, ca urmare a dorinței credincioșilor dreptslăvitori de aici și a protopopului Ioan Boian. În anul 1998, protosinghelul Ghelasie Țepeș, dimpreună cu alți patru viețuitori ai Mănăstirii Lupșa, au sosit la nou-înființatul așezământ monahal din Sighișoara, contribuind la formarea și dinamizarea vieții de obște a acestei vetre. Între anii 1999-2000, au fost ridicate paraclisul cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, trapeza, corpul de chilii și stăreția, urmând ca din vara anului 2001 să fie așezată piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Noul locaș de închinare a fost sfințit la data de 6 mai 2005 – în ziua Praznicului „Izvorul Tămăduirii” –, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiul Sighișoara și împrejurimi.

 

Share