Ediția a cincea a Taberei Internaționale de la Oașa

În perioada 19-27 iulie 2023, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, se desfășoară Tabăra Internațională ce reunește aproximativ 180 de tineri români din diaspora și din țară. Tabăra, aflată la a cincea ediție, este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa.

Potrivit prof. Mihaela Jinariu, prezentă și anul acesta în mijlocul tinerilor aflați în tabără, participanții provin din țări precum Marea Britanie, Germania, Austria, Franța, Irlanda, Belgia, Italia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Canada sau Republica Moldova. Timp de o săptămână, tinerii vor încerca să se integreze în programul mănăstirii prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești (ascultări), la conferințe, dialoguri duhovnicești și lecții de muzică psaltică. Tinerii au sosit în tabără în cursul zilei de miercuri, 19 iulie.

Joi, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, tinerii au efectuat o drumeție pe Vârful Fetița și au participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, care a susținut și o conferință despre modul în care trăirea fără compromisuri a credinței creștine poate fi un răspuns la provocările lumii de azi. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a răspuns întrebărilor tinerilor, subliniind faptul că rugăciunea, lupta cu răul, încrederea în Dumnezeu și lăsarea în voia Lui ne pot aduce echilibrul sufletesc atât de necesar în prezent. Seara zilei de joi s-a încheiat cu o întâlnire a tinerilor cu Sorin și Diana Gadola care au adus în atenție provocările și oportunitățile din mediul online.

Vineri, 21 iulie, după Sfânta Liturghie, părintele protosinghel Silvan Cablea, starețul așezământului monahal de la Oașa, le-a vorbit tinerilor despre folosul participării la o tabără mănăstirească, activitate prin care ne putem descoperi pe noi înșine, ajutându-ne să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Apoi, participanții și-au ales ascultările pe care le vor face pe parcursul taberei și au avut ocazia să descopere bucuria pe care ți-o aduce munca unită cu rugăciunea. La orele serii, în mijlocul tinerilor a fost prezent conf. univ. dr. Adrian Lemeni, cadru didactic de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care le-a vorbit tinerilor despre „Viața autentică și existența artificială”. Mediile tehnologice actuale generează vulnerabilități și riscuri la care suntem supuși, astfel încât ajungem să preluăm tot mai mult din ceea ce înseamnă logica mașinilor, fiind deturnați de la chemarea noastră de a ne asemăna cu Dumnezeu. Tehnologia nu trebuie condamnată, însă este necesar să dobândim un anumit discernământ dobândit prin angajarea într-o viață autentică.

Sâmbătă, 22 iulie, părintele arhimandrit Iustin Miron și părintele ieromonah Pantelimon Șușnea, de la Mănăstirea Oașa, au tâlcuit Psalmul 6, într-un ciclu de conferințe intitulat „Tâlcuirea Psaltirii”, și au răspuns întrebărilor tinerilor. Duminică, 23 iulie, tinerii au avut oportunitatea de a-l întâlni pe părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Sfinția sa a adus în atenție tema „Creștinismul de azi, încotro?”, prezentând trei tipuri de creștini care pot fi întâlnite în societatea noastră: (1) creștinul declarat, (2) creștinul practicant, care face totul dintr-o rutină, și (3) creștinul implicat, care își asumă identitatea creștină și încearcă să o trăiască autentic. Potrivit părintelui profesor, viitorul creștinismului ține de felul în care fiecare în parte ne asumăm condiția de creștin.

Marți, 25 iulie, tinerii vor viziona filmul „Maria, Inima României” și vor avea ocazia să dialogheze cu Principele Nicolae al României despre figura luminoasă a Reginei Maria. Toate activitățile din tabără converg și culminează cu sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul așezământului monahal de la Oașa, prăznuit pe 27 iulie. Anul acesta, sărbătoarea este înfrumusețată de aducerea la Mănăstirea Oașa a cinstitelor moaște ale Sfintei Ana, de la Bologna.

Share