Elevii din județul Alba au desfășurat noi activități educative în cadrul orei de Religie

Perioada de mijloc a lunii ianuarie a oferit oportunitatea atât profesorilor de Religie, cât și elevilor din județul Alba, de a conștientiza și medita mai mult la identitatea religioasă, de a manifesta iubire față de semeni și de a dezvolta virtuți legate de toleranță, empatie, înțelegere și iertare. Religia (religio, -are = a fi atent, a observa) este în relație cu omul, astfel omul religios este omul atent, omul care își leagă existența de divin, omul care, potrivit lui Mircea Eliade, „crede întotdeauna în existența unei realități absolute, care transcede această lume, dar care se manifestă în ea, sfințind-o și făcând-o reală”.

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” a desfășurat activități specifice la ciclul primar (clasele pregătitoare, I A și B; a II-a A; a III-a E; a IV-a A; cu implicarea învățătorilor Rodica Roșca, Iustin Giurgiu, Lucreția Miclea, Alexandrina Vlădău, Andra Buda, sub coordonarea profesorilor de religie Cristina Albu și Anca Oprean) pe două secțiuni: realizarea de colaje prin tehnici diferite și interpretarea unor poezii, rugăciuni, transcrierea unor citate biblice, intonarea unor cântece cu caracter religios și exprimarea unor opinii personale despre religie, cu scopul de a trăi dinamismul religios și a dezvolta competența-cheie la nivel european de sensibilizare și expresie culturală. La ciclul gimnazial, clasa a VI-a D (dirig. prof. Rodica Marinescu, prof. de religie Anca Oprean), elevii au derulat o activitate de interpretare a rugăciunii „Tatăl nostru” în 25 de limbi și intonarea Rugăciunii Domnești în limba română, având ca scop dezvoltarea competenței-cheie multilingvistică și de sensibilizare și expresie culturală.

Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia a desfășurat activități specifice de Ziua Mondială a Religiei, sub coordonarea profesorilor Sorin Schiau și Anca Oprean în cadrul CDI, prin prezentarea a zece religii după o clasificare a numărului de adepți la nivel mondial sub forma prezentărilor Power Point și a dezbaterilor, bucurându-se și de implicarea doamnei Daniela Cetean, profesor de Religie în cadrul instituției. Momentul special a fost reprezentat prin cântarea Rugăciunii Domnești în limba română, interpretarea rugăciunii în aramaică, latină, greacă, spaniolă, italiană, germană și engleză, încheindu-se cu rostirea Psalmului 46 în acorduri de chitară, moment realizat de grupul de fete de la Biserica Penticostală.

Și la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Ziua Mondială a Religiei a fost comemorată prin mai multe activități. La clasa a IX-a B, elevii au participat la o dezbatere despre importanța religiei în viața noastră. Iată câteva impresii: „Pentru mine religia e o oră importantă, deoarece aflu lucruri interesante despre Dumnezeu, Iisus Hristos și sfinți, dar pot descoperi și învățături despre alte religii. Prin această oră simt că mă unesc cu Domnul Hristos și învăț cum să fiu un adevărat creștin” (Denisa Cotișel); „Pentru mine, religia înseamnă o credință care e adevărată. Prin religie, noi avem temei că viața nu ni se va sfârși aici, pe pământ. A fi religios ține neapărat de comportamentul tău de zi cu zi. Prin bunătatea pe care o transmiți aproapelui tău, tu îi poți schimba percepția asupra religiei (Denisa Drăgoiu). De asemenea, la clasa a VI-a au fost audiate cântece specifice credinței ortodoxe (Sfinte Dumnezeule, în limbile română, arabă, greacă) și catolice (Laudate Dominum și Pater noster). Totodată, elevii clasei a VIII-a au vizionat filmul „Eu sunt Malala”, pe baza căruia s-au purtat discuții despre drepturile femeii, toleranță etc.

La școlile din Mihalț și Cricău, s-au desfășurat câteva activități rodnice din punct de vedere educativ și spiritual. Astfel, în Școala Gimnazială „Ion Breazu” din Mihalț, în data de 18 ianuarie 2023, au fost invitați preoții parohi din împrejurimile comunei care le-au vorbit elevilor despre Sfintele Taine și, totodată, despre rolul preotului în viața comunității. Activitatea s-a desfășurat la clasele mici, copilașii fiind impresionați de prezența preoților în mijlocul lor. La Școala Gimnazială „Decebal” din Cricău, elevii au vizionat un filmuleț interesant cu privire la importanța Religiei, urmat apoi de intervenții pe marginea acestuia, iar la final și-au arătat iscusința rezolvând câteva sarcini cuprinse în fișele de lucru.

Astfel, Ziua Mondială a Religiei a fost un nou prilej de sărbătoare pentru ora de Religie în cadrul căreia profesorii au desfășurat, alături de elevi, impresionante activități prin care i-au provocat, i-au promovat și le-au dezvoltat atât cunoștințele, cât și trăirea duhovnicească, arătându-le prin acestea că Religia este un simț interior al omului de pretutindeni și că prin ea viața noastră capătă sens și plenitudine.

Inspector școlar pentru Religie,
Prof. Laura Popa

Share