Joi, 15 septembrie a.c., la Galeria de Artă din Alba Iulia, s-a desfășurat un moment artistic deosebit. Începând cu ora 18.00, a avut loc vernisajul expoziției de pictură cu titlul „Horea Paștina – iubitorul de frumos”, aparținătoare artistului Horea Paștina, originar din Alba Iulia. Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Alba Iulia, curator al vernisajului fiind Oliv Mircea. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 30 octombrie.
Evenimentul a debutat prin cuvântul de bun-venit, adresat de către Dan Crecan, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Alba Iulia, care a oferit și câteva date biografice ale artistului Horea Paștina. În continuare, Oliv Mircea, curatorul expoziției, a prezentat operele de artă realizate de artist începând cu anul 2018, expuse anul acesta în cadrul a trei expoziții de pictură – la Bistrița, la Pitești, iar cea din urmă, la Alba Iulia, în orașul de proveniență a familiei artistului Horea Paștina.
Expoziția de față se remarcă prin faptul că face posibil, prin instrumentele picturii, un „poem filocalic”, fiind expresia văzută a relației de prietenie purtată de artist părintelui Dumitru Stăniloae, care a avut o influență decisivă în viața pictorului. În încheiere, a luat cuvântul pictorul Horea Paștina, care a subliniat faptul că fiecare lucrare realizată de domnia sa trebuie întregită de contribuția spectatorilor, care vor avea libertatea de a se regăsi în diferite aspecte ale operelor de artă. Artistul a arătat că alăturarea tuturor picturilor creează o poveste a „începutului”, care se sincronizează armonios cu începutul anul bisericesc.
Referitor la creația artistică a artistului Horea Paștina, părintele Dumitru Stăniloae afirma în urmă cu mai bine de trei decenii următoarele: „În peisajele lui Horea Paștina se simte spiritualitatea ortodoxă a poporului nostru care vede taina în toate: în oameni și în natură. Am simțit în peisajele lui Horea Paștina o înrudire cu icoanele ortodoxe, cu ochii Maicii Domnului de la Vladimir, cu icoanele de pe pereții interiori și exteriori ai mânăstirilor noastre”. În aceeași notă, pictorul Constantin Flondor sublinia: „Pictura lui Horea Paștina este profund religioasă prin trăire”.
Criticul de artă Mircea Oliv, făcând referire la activitatea artistului Horea Paștina, sublinia următoarele: „Creația lui Horea Paștina reprezintă cea mai tandră expresie a sufletului transilvan și a sufletului românesc, în general. Nu știu dacă Transilvania a mai dat o poezie a picturii la un nivel atât de înalt, precum o face acum prin Horea Paștina. Nu e puțin lucru să ai mândria calmului locului de unde vii!”. De asemenea, Maria Magdalena Crișan a afirmat: „Artiști de tipul lui Horea Paștina întâlnim rar azi, într-o lume al cărei interes se îndreaptă către lucrurile ce ies din cadrul obișnuitului, către ineditul născut din tot ceea ce poate bulversa privirea, către exterioritatea lumii noastre”.
Pictorul Horea Paștina s-a născut la data de 13 septembrie 1946, la Alba Iulia. A absolvit studiile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în anul 1973, secția pictură. Din anul 1990, predă la Academia de Arte din București, fiind cadru didactic universitar. Totodată, este membru fondator al grupului Prolog, participând la numeroase expoziții artistice în întreaga țară, dar și în afara granițelor. Creația sa artistică este una profund religioasă prin trăire, pictura sa cultivând principiul auster al meditației.