Hramul Aşezământului pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire „Sfântul Meletie” din Alba Iulia

Pe data de 12 februarie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Centrul pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire „Sfântul Meletie” din Alba Iulia și a rostit cuvântul de învățătură. La final, părintele Petru Hașegan, preot misionar în cadrul Așezământului, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.

Vineri, 12 februarie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Ierarh Meletie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul beneficiarilor Centrului pentru persoane cu deficiențe de auz și vorbire „Sfântul Meletie” din Alba Iulia. Cu prilejul hramului, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în paraclisul din incinta Așezământului.

Și în această zi de aleasă bucurie duhovnicească, slujba a fost transpusă în limbajul semnelor pentru toți cei prezenți la eveniment. La finalul Sfintei Liturghii, pentru slujirea pastoral-misionară pe care o îndeplinește cu râvnă apostolică în via Domnului, părintele Petru Hașegan, preot misionar al comunității persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din județul Alba, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus:

„Omul de azi se agită și este neliniștit în privința multor lucruri: dietă, modă, vreme, prestigiu, succes și altele. Tocmai acestea sunt lucrurile pentru care – cum spune Hristos – nu ar trebui să ne îngrijorăm, ci să ne lăsăm în seama Tatălui ceresc Căruia Îi pasă de noi și Care veghează asupra destinelor noastre.

Omul nu ajunge să trăiască o sută de ani, dar se frământă pentru o mie de ani. Se cuvine să înțelegem clar că această viață pământească, în raport cu cea viitoare, nu-i decât viața puișorului din ou, motiv pentru care noi trebuie să trăim conform Legii lui Dumnezeu, ca să ne fie bine aici și în veșnicie”.

Cu scopul de a veni în sprijinul persoanelor care simt prezenţa tainică a lui Dumnezeu prin tăcere, Arhiepiscopia Alba Iuliei a pus bazele unui Aşezământ social-filantropic dedicat persoanelor cu deficienţe de auz şi de vorbire. În incinta acestui Centru, se află un paraclis cu hramul „Sfântul Meletie”, unde se oficiază Dumnezeiasca Liturghie şi alte slujbe religioase în limbaj mimico-gestual.

În cadrul Așezământului sunt oferite servicii de asistență socială, consiliere psihologică, consiliere socială, terapie ocupațională, servicii de recuperare, kinetoterapie, energoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă. Astfel, prin activitățile desfășurate, beneficiarii sunt încurajați să-și dezvolte un stil de viață independent și să mențină o relație echilibrată cu familia și cei din jur.

Activitatea Centrului pentru persoane cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia funcționează în cadrul a două module. Primul a fost înființat în anul 2008, având o capacitate de 40 de locuri. Acesta își desfășoară activitatea în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, fiind administrat de către Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”. Cel de-al doilea modul, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost înființat în anul 2019, funcționând în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba.

Beneficiarii Centrului sunt persoane cu dizabilități ocrotite în Locuințele Protejate pentru persoane adulte cu dizabilități din județul Alba, aflate în administrarea Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” și DGASPC Alba. Sub îndrumarea spirituală a părintelui Petru Haşegan, această comunitate a adunat zeci de persoane din oraşul Alba Iulia şi din împrejurimi în decurs de mai bine de un deceniu.

Share