Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Blaj

Pe data de 12 august 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Blaj. Ierarhul nostru a fost prezent în parohiile Mănărade, Glogoveț, Valea Lungă, Lodroman și Cenade, întâlnindu-se pe această cale cu păstorii sufletești din cele cinci comunități de credincioși.

Joi, 12 august a.c., în ziua prăznuirii Sfinților Mucenici Fotie și Anichit, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Blaj. Începând cu ora 10.00, însoțit de către părintele protopop Ovidiu Pop, Chiriarhul nostru a poposit în cinci comunități de credincioși din cuprinsul protoieriei.

Prima comunitate vizitată de către Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost parohia Mănărade, unde păstorește părintele Ștefan Mihai. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a poposit la biserica monument istoric din localitate, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, edificiu ridicat în anul 1737. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a vizitat familia răposatului părinte Bogdan Culici (fost preot al parohiei Criș, protopopiatul Sighișoara), trecut la Domnul în data de 7 iunie 2021. Întâlnindu-se cu doamna preoteasă Anca Culici, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a adresat cuvinte de mângâiere și întărire, iar celor patru prunci le-a oferit pachete cu daruri.

Mai departe, Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din parohia Glogoveț, comunitate păstorită de către părintele Toader Kindriș. În jurul anului 1870, în vecinătatea vechiului locaș de închinare, a funcționat o scoală confesională susținută de către credincioși. Tot în preajma bisericii, în anul 2012, a fost edificat Muzeul satului, amenajat într-un stil arhitectural tradițional.

Continuând periplul pastoral, Arhipăstorul nostru a poposit în parohia Valea Lungă, păstorită de către părintele Petru Rădac. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vizitat biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, edificată în anul 1936. Apoi, Chiriarhul Alba Iuliei a fost prezent în parohia Lodroman, păstorită de către părintele Răzvan Rădac începând cu anul 2018. Actuala biserică parohială de aici a fost ridicată în anul 1936, pe locul unui vechi locaș din lemn.

La finalul itinerariului, Arhipăstorul nostru a poposit în parohia Cenade, comunitate păstorită de către părintele Florin Moldovan. Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost ridicată în anul 1912, în timpul preotului Crucean Mărginean, originar din localitate. Locașul de închinare a fost împodobit cu haina picturii între anii 1994-1995, cu sprijinul deosebit al credincioșilor de aici. Biserica a fost târnosită doi ani mai târziu, în 1997, în a doua zi de Rusalii.

În cuvântul rostit la finalul vizitelor întreprinse în protopopiatul Blaj, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Am efectuat astăzi vizite pastorale în cinci parohii din protopopiatul Blaj. Ajuns acolo, am fost foarte încântat de modul în care păstorii sufletești își exercită apostolatul, în ciuda multor lipsuri și dificultăți. Locașurile de închinare, casele parohiale și cimitirele sunt bine întreținute și peste tot domnesc ordinea, curățenia și buna rânduială. M-am bucurat să constat că preoții parohi se validează ca slujitori credincioși ai lui Hristos, îmbinând armonios râvna pastorală cu spiritul gospodăresc”.

Share