Întâistătătorul Eparhiei noastre a liturghisit în parohia albaiuliană Platoul Romanilor

La data de 7 ianuarie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în parohia Platoul Romanilor din Alba Iulia. Chiriarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, la Altarul căreia slujesc preoții Grigore Buda, Alexandru Teompa și Petrișor Muntean.

Sâmbătă, 7 ianuarie 2023, când Biserica noastră dreptslăvitoare prăznuiește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia albaiuliană Platoul Romanilor. Începând cu ora 10.00, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiul Alba Iulia. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către preoții Grigore Buda, Alexandru Teompa și Petrișor Muntean.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Sfântul Ioan Botezătorul este un model de moralitate pentru timpul nostru, când oamenii stau în păcate și nu se pocăiesc, stau în egoism și nu se dăruiesc. Ferindu-ne de păcate și iubind pe semenii noștri, noi arătăm că suntem născuți din Dumnezeu și dovedim că suntem prieteni ai Mirelui Hristos Care a spus: «Precum M-ați văzut pe Mine făcând, așa să faceți și voi». Sfântul Ioan Botezătorul s-a pus în mod total în slujba lui Hristos, știind că Domnul este Singurul Care poate să dea sens vieții umane și mântuire sufletului nemuritor. Omul contemporan trebuie să știe că departe de Hristos, noi rămânem goi și debusolați, fără speranță și fără viitor. De aceea, Sfântul Ioan Botezătorul ne avertizează, zicând: «Cel ce crede în Fiul lui Dumnezeu are viață veșnică, iar cel ce nu ascultă de Fiul nu va vedea viața, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el»”.

Parohia Platoul Romanilor din Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990. Târnosirea locașului de închinare a avut loc pe 11 iunie 2006, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, fiind oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Mitropolitul Bartolomeu al Clujului. Începând cu anul 2017, au fost executate ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a bisericii, urmând ca la data de 15 decembrie 2019, în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, biserica să fie resfințită, slujba fiind oficiată de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Părintele Arhiepiscop Irineu.

 

Share